BORÓWKI I BRZOSKWINIE POD CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

przez | 24 sierpnia 2021


Sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble to jeden z najpopularniejszych deserów w Wielkiej Brytanii. Pierwszy przepis na crumble powstał przez przypadek, w czasie II wojny światowej, kiedy brakowało wielu produktów do wypieku tradycyjnych ciast. Od razu zyskał dużą popularność. Deser jest bardzo prosty, a cały sekret tkwi w kruszonce. Do zapiekania pod kruszonką pasują różne owoce, tym razem wybrałam borówki amerykańskie i brzoskwinie, a z cynamonową kruszonką smakują pysznie. Już podczas pieczenia pachnie tak pięknie, że trudno się doczekać. Crumble można podać z bitą śmietaną albo lodami, ale bez dodatków też świetnie smakuje. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
4 brzoskwinie
2 garście borówek amerykańskich
2 łyżki miodu
50 gramów zimnego masła w małych kawałkach
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Umyte i osuszone brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w kostkę, do czterech kokilek wkładamy brzoskwinie i borówki, skrapiamy miodem. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek lub wyrabiamy dłońmi. Owoce posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, bo owoce są bardzo gorące. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „BORÓWKI I BRZOSKWINIE POD CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (CRUMBLE)

  1. Kasa

    No właśnie. Po co robić całe ciasto, jak zawsze najsmaczniejsza jest kruszonka i owoce? Pyszny pomysł!

    Odpowiedz

Skomentuj Słodko Słodka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *