Sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble to jeden z najpopularniejszych deserów w Wielkiej Brytanii. Pierwszy przepis na crumble powstał przez przypadek, w czasie II wojny światowej, kiedy brakowało wielu produktów do wypieku tradycyjnych ciast. Od razu zyskał dużą popularność. Deser jest bardzo prosty, a cały sekret tkwi w kruszonce. Do zapiekania pod kruszonką pasują różne owoce, tym razem wybrałam borówki amerykańskie i brzoskwinie, a z cynamonową kruszonką smakują pysznie. Już podczas pieczenia pachnie tak pięknie, że trudno się doczekać. Crumble można podać z bitą śmietaną albo lodami, ale bez dodatków też świetnie smakuje. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 brzoskwinie
2 garście borówek amerykańskich
2 łyżki miodu
50 gramów zimnego masła w małych kawałkach
100 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Umyte i osuszone brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w kostkę, do czterech kokilek wkładamy brzoskwinie i borówki, skrapiamy miodem. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek lub wyrabiamy dłońmi. Owoce posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut. Wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie, bo owoce są bardzo gorące. Smacznego 🙂
Pycha! Zjadłabym coś takiego 🙂
Brzmi pysznie!
Mniam, idealny pomysł na letni deser.
No właśnie. Po co robić całe ciasto, jak zawsze najsmaczniejsza jest kruszonka i owoce? Pyszny pomysł!
Owoce wszelakie pod kruszonką to coś, co lubimy 🙂
Wygląda prze[ysznie 🙂 Nigdy nie jadłam takiego deseru, ale z pewnością go wypróbuję 🙂
Zjadłabym takie cudo 🙂
Świetnie wygląda ten deser. Zjadłabym taki. 😉
Oh so good recipe
ooo takie pysznosci to bym sobie zjadła
Pycha! Uwielbiam, zwłaszcza na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych 😀
Prosty deser, a owoce sezonowe pod kruszonką to jest to co chyba lubi każdy 🙂 Do tego gałka lodów, poezja…
Ten deserek zapachniał mi już jesienią, uwielbiam cynamon w połączeniu z owocami 🙂
Cudowne połączenie smakowe, a cynamon uwielbiam! 🙂
Idealna propozycja na nieco już jesienny, rozgrzewający deserek. Muszę przygotować! 🙂
Chyba wykonam 🙂
Obledny deser!