BABECZKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

przez | 28 sierpnia 2021


Babeczki ziemniaczane ze szpinakiem i fetą, to świetna przekąska, dobrze smakują i na ciepło i na zimno. Babeczki z tartych surowych ziemniaków przypominają w smaku chrupiące placki ziemniaczane, otulające wyraziste nadzienie ze szpinaku z dodatkiem seta feta. Babeczki można jeszcze wzbogacić ulubionym sosem, np. czosnkowym lub po prostu kwaśną śmietaną, albo wierzch posypać tartym żółtym serem. To bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 babeczek)
300 gr ziemniaków (waga po obraniu)
1 jajko
25 gr masła, roztopionego
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
(nadzienie)
250 gr mrożonego szpinaku w kawałkach (szpinak rozmrażamy przez noc w lodówce)
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 ząbek czosnku drobno posiekany
75 gr sera feta
sól i pieprz

Sześć metalowych foremek na muffinki smarujemy roztopionym masłem. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko, lekko solimy, odstawiamy na 10 minut, przekładamy do ściereczki i mocno odciskamy wodę. Dodajemy jajko, mąkę, pozostałe rozpuszczone masło, doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie nakładamy do foremek, łyżką dociskamy do dna i boków, aby powstała cienka równa warstwa, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 – 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy szpinak, smażymy przez 2 – 3 minuty, dodajemy czosnek, lekko solimy, smażymy przez minutę, przykrywamy, dusimy przez 5 minut, dodajemy mleko wymieszane z mąką, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie nakładamy na podpieczone ziemniaki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Smacznego 🙂

21 komentarzy do „BABECZKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

  1. Sys

    Uwielbiam połączenie szpinaku i fety a w takich ziemniaczanych babeczkach muszą być przepyszne! Chętnie wypróbuję ten przepis, koniecznie z sosem czosnkowym ❤

    Odpowiedz
  2. Joanna

    O matko co za pyszności. Kocham szpinak i mogłabym go jeść każdego dnia. Przepis na babeczki obowiązkowo wypróbuję. Fajny pomysł na przekąskę na imprezę. Myślisz, że z czymś innym również można podać takie babeczki? Np. z kapustą czy mięsem jak w pasztecikach z ciasta francuskiego ?

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 tak można podać z różnymi nadzieniami 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *