RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

przez | 21 lipca 2021


Dzisiaj wracam do smaków z dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to właśnie takie danie, które cały czas pamiętam. Moja mam robiła taki ryż w lecie, jako danie obiadowe, a w zimie w formie deseru. Co prawda mój ryż zapiekany z jabłkami przygotowuję trochę inaczej, bo zamiast śmietany dodaję jogurt i żółtko, ale smakuje bardzo podobnie. Tym razem zamiast zwykłego białego ryżu użyłam ryżu basmati, bo ma niższy indeks glikemiczny i więcej składników odżywczych. To pyszne danie, dzięki któremu możemy przenieść się do czasów dzieciństwa, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 szklanka ryżu (u mnie basmati)
2 szklanki mleka
szczypta soli

4 jabłka średniej wielkości (o łącznej wadze około 800 gr)
1 łyżka masła + niewielka ilość do wysmarowania naczynia do zapiekania
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 – 2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
1 żółtko
1 łyżeczka miodu

Dodatki: bita śmietana, lody, owoce, jogurt, miód
Ryż płuczemy na sitku zimną wodą. Mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do bardzo małego, dodajemy szczyptę soli, następnie ryż, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut. Gasimy ogień, przykrywamy garnek ścierką lub ręcznikiem i pozostawiamy na około 20 – 25 minut.
W tym czasie obrane jabłka bez gniazd nasiennych ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy starte jabłka, 1 łyżkę miodu, mieszamy smażąc na patelni przez około 10 minut, dodajemy cynamon, mieszamy. Do naczynia do zapiekania przekładamy połowę ryżu, następnie, jabłka, pozostały ryż. Jogurt mieszamy z żółtkiem i miodem, rozprowadzamy na powierzchni ryżu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 25-30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut, wierzch możemy posypać dodatkowo cynamonem i podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

21 komentarzy do „RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

  1. Kasia Futka

    Pycha! <3
    Smaki dzieciństwa…
    Polubiłam to połączenie dopiero w dorosłości 😉
    W Twoim wydaniu wygląda niesamowicie! Pięknie podane! <3

    Odpowiedz
  2. Monika Olga

    To też i moje smaki z dzieciństwa, choć ryż z jabłkami moja mama serwowała mi, gdy miałam zatrucia pokarmowe, bo tylko to byłam wtedy w stanie jeść (oprócz rosołu doskonałego na wszystko). A będąc dzieckiem te zatrucia zdarzały mi się bardzo często 🙁 Mojego rodzeństwa nic nie ruszało, a ja okazałam się takim wyjątkiem. Co dziwne, wcale nie mam urazu do ryżu z jabłkami 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      O to dobrze, że nie masz traumy z dzieciństwa 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  3. Aleksandra

    Zdecydowanie jest to mój smak z dzieciństwa! Dawno nie robiliśmy tego u mnie w domu, najwyższa pora wrócić do tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  4. Natalia

    Z tego co pamiętam to kiedyś jadłam takie danie, aczkolwiek było to wiele lat temu. Z chęcią skorzystam z przepisu 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  5. Edyta

    Przepadam za ryzem basmati, a taka zapiekanka to rzeczywiscie smaki dziecinstwa. Pieknie Ci wyszla 🙂

    Odpowiedz
  6. Zrzucbrzuch

    Zawsze robiłem to danie w trochę innej formie. Nie wiedziałem , że można zrobić to tak na sztywno. Bardzo fajna wersja 🙂 Moje ulubione bezmięsne danie na szybko.

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *