PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ

przez | 25 lipca 2021


Placki ziemniaczane można określić, jako tzw. polski comfort food, czyli tradycyjne potrawy lub produkty, do których mamy sentyment. Wszyscy je lubią, każdy ma swoją wersję, za którą najbardziej przepada. Ja też bardzo lubię placki ziemniaczane, chociaż przyznam, że nie robię ich zbyt często, bo nie chce mi się trzeć ziemniaków. Jeśli jednak ktoś za mnie się tym zajmie, to bardzo chętnie smażę placki ziemniaczane. Mnie najbardziej smakują lekkie i chrupiące z minimalną ilością mąki. Tym razem zapraszam na trochę wzbogacone placki ziemniaczane z marchewką. Mała odmiana od klasycznych placków ziemniaczanych, którą gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
1 średnia marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach
olej do smażenia
Dodatki: kwaśna śmietana, jogurt

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach dużej i płaskiej miski. Odstawiamy na 10 minut, ustawiając miskę, żeby była lekko przechylona, następnie odciskamy z ziemniaków nadmiar płynu, dodajemy jajko, mąkę, sól, mielony pieprz i marchewkę. Delikatnie mieszamy, rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy porcje masy, jedną łyżkę na jeden placek, rozpłaszczamy masę na cienki placek i smażymy na średnim ogniu, po około 2 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. Kolejną partię smażymy na wyczyszczonej patelni z nową porcją oleju. Podajemy od razu gorące, smacznego 🙂

21 myśli nt. „PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ

  1. Aleksandra

    Uwielbiam placki ziemniaczane, ale nigdy nie pomyślałam, żeby do nich dodać marchewkę. Na pewno wypróbuję. bo jestem ciekawa jak to smakuje.

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.