SZARLOTKA SYPANA Z RABARBAREM

przez | 23 maja 2021


Szarlotka sypana, to jedna z najłatwiejszych szarlotek, bo nie zagniata się ciasta. Efekt jest niezwykle smaczny, dwie warstwy jabłek z rabarbarem, delikatne ciasto i chrupiące płatki migdałów na wierzchu. To przepis znany już w latach 80-tych ubiegłego wieku, ale na pewno warto do niego wracać. Szarlotka sypana pysznie smakuje z kawą lub gałką lodów waniliowych. Można szarlotkę przygotować z samych jabłek, ale z rabarbarem jest jeszcze lepsza. Jeśli jeszcze nie próbowaliście szarlotki w takiej wersji, to zachęcam 🙂
Przepis:
(na formę o średnicy 20 – 22 cm i wysokości około 9 cm)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
(nadzienie)
4 – 5 łodyg rabarbaru (ok. 400 g)
4 kwaśne jabłka (ok. 650 g)
2 łyżki soku z cytryny
150 g zimnego masła (najlepiej na godzinę włożyć masło do zamrażarki)

3 -4 łyżki płatków migdałów

Przesianą mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Łodygi rabarbaru myjemy i osuszamy, odcinamy końcówki i resztę kroimy w kostkę 5 mm. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z rabarbarem. Tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wysypujemy pierwszą część suchych składników w równej warstwie, na nie rozkładamy połowę jabłek z rabarbarem, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach 1/3 masła, posypujemy kolejną częścią suchych składników, następnie drugą cześć jabłek z rabarbarem, układamy startą 1/3 masła, następnie ostatnią warstwę suchych składników, na wierzch starte masło i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia, następnie wyjmujemy z formy i podajemy, smacznego 🙂

26 komentarzy do „SZARLOTKA SYPANA Z RABARBAREM

  1. hadzia

    Słyszałam o szarlotce sypanej, ale jeszcze niigdy nie robiłam!
    A rabarbar uwielbiam, więc chętnie spróbuję.

    Odpowiedz
  2. Life by Kadia

    Przepięknie wygląda! <3
    Nie wiem jak teraz, ale za dzieciaka nie lubiłam rabarbaru i od tamtej pory nie jadłam żadnego placka, który by go zawierał.

    Odpowiedz
  3. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Wow, ale świetne ciasto! Zrobiłam się głodna, naprawdę! Kocham twoje słodkie przepisy, zawsze są rewelacyjne. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Skomentuj napiecyku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *