KREM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

przez | 11 kwietnia 2021


Krem z borówek amerykańskich to fajny deser na okres poświąteczny. Krem jest lekki, ma ładny kolor, idealnie pasuje na weekend lub żeby sobie umilić początek tygodnia. Krem borówkowy najlepiej podać w szklanych naczyniach udekorowany owocami i kleksem bitej śmietany. To prosty, ale smaczny deser, który przygotujecie bez większego wysiłku. Krem można też wykorzystać do tarty bez pieczenia. Warto się skusić 🙂
Przepis:
350 gr borówek amerykańskich
2 łyżki soku z cytryny
250 gr mascarpone
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
70 gr drobnego cukru (u mnie brzozowy)
5 płaskich łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/3 szklanki gorącej wody

Dekoracja: bita śmietana, owoce

Borówki wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy mieszając przez około 5 minut, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone delikatnie miksujemy z jogurtem mikserem ręcznym lub planetarnym, dodajemy masę borówkową i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do szklanych naczyń i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami i bitą śmietaną. Smacznego 🙂

29 komentarzy do „KREM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

  1. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Już jestem głodna. Uwielbiam wszystko, co borówkowe. Ten smak, ten zapach, no ja po prostu jestem zakochana 🙂 Świetny przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *