PIZZA HAWAJSKA Z PATELNI

przez | 22 marca 2021


Pizza z patelni to fajna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z pieca. Ciasto robi się bez drożdży, a zamiast nich dodaje się proszku do pieczenia, po wyrobieniu przypomina trochę ciasto na pierogi. Pizza z patelni podobnie jak klasyczna może zawierać różne dodatki, tym razem to pizza hawajska, czyli z szynką i ananasem. Oprócz zwykłej szynki dodaję też hiszpańską szynkę długodojrzewającą serano, bo ma fajny słonawy posmak i dodaje pizzy charakteru. Pizza hawajska z patelni, to błyskawiczna wersja, gdy nie mamy czasu na czekanie, aż ciasto urośnie i nie chce nam się odpalać piekarnika. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(1 duża pizza lub dwie malutkie)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00, jak na pizzę)
150 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(sos pomidorowy)
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz

Dodatki:
2 cienkie plastry szynki wieprzowej w kawałkach
2 cienkie plastry szynki serano lub parmeńskiej w kawałkach
2 plastry świeżego ananasa w kawałkach
50 gr sera żółtego lub mozzarella startego na tarce o dużych oczkach

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a gdy zacznie powstawać ciasto, przekładamy na blat i wyrabiamy kilka minut, do uzyskania gładkiego ciasta, przypominającego ciasto na pierogi, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10 minut. W tym mieszamy składniki sosu. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość patelni, u mnie o średnicy 32 cm (lub na dwa małe placki). Zimną patelnię teflonową smarujemy odrobiną oleju, wkładamy ciasto, stawiamy na małym ogniu i podsmażamy przez około 4 – 5 minut, aż się lekko zarumieni od spodu, delikatnie odwracamy (możemy podlać boki patelni odrobiną oleju), smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, przykrywamy szczelnie pokrywką i smażymy przez około 4 – 5 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy od razu. Możemy posypać natką pietruszki. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „PIZZA HAWAJSKA Z PATELNI

  1. Adrasteja

    Kiedyś nie sądziłam, że pizza na patelni jest możliwa. Jednak od kiedy wyprowadziliśmy się z narzeczonym na wynajem, to nie mamy tutaj piekarnika, więc mój wyczarował takie cuda!
    Na początku rzeczywiście robił bez drożdży, potem przepis lekko zmodyfikował i zaczął je dodawać. Ciasto wychodzi wtedy znacznie smaczniejsze 🙂
    Ale smakowicie wygląda! Hawajskiej jeszcze nie robiliśmy 😉
    Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Raz próbowałam pizzy z patelni, ale z gotowym spodem 😀 To nie to samo co pizza zrobiona samemu 🙂 Fantastyczny przepis, jednak nie jestem miłośniczką hawajskiej, chętnie zamienię ananasa na np. owoce morza 😀
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Monika

    Dawno nie jadłam pizzy hawajskiej. Ostatnio króluje u nas pizza 4 sery. Narobiłaś mi jednak takiego apetytu, że następna będzie hawajska 🙂

    Odpowiedz
  4. Monika Olga

    Oj, domowa pizza chodzi za mną już od dłuższego czasu. Na patelni jeszcze jej nie przyrządzaliśmy 🙂
    W przypadku pizzy korzystamy z suchych drożdży, więc czasu na wyrastanie nie tracimy.

    Odpowiedz

Skomentuj Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *