MAZUREK KOKOSOWY W KSZTAŁCIE PISANKI

przez | 31 marca 2021


Mazurek to ciasto, które przygotowuję tylko raz w roku z okazji świąt Wielkanocnych. Z tego powodu staram się, aby był smaczny, efektowny i niezapomniany. Mazurek kokosowy jest pyszny i urokliwy, dzięki kształtowi, który przypomina pisankę. Na spodzie kruche ciasto, na nim warstwa kwaskowego dżemu malinowego, na wierzchu delikatny krem kokosowy. Często ozdabiam mazurki różnymi kolorami, ale tym razem mazurek wyróżnia się subtelnym wyglądem. Ciasto i krem można przygotować dzień wcześniej. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto)
250 g mąki pszennej przesianej
20 g cukru pudru
125 g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 żółtko
(krem kokosowy)
200 ml mleczka kokosowego
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
125 g mascarpone
60 g białej czekolady

3 – 4 łyżki dżemu malinowego
około 50 g wiórków kokosowych do posypania wierzchu

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub w malakserze, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Z papieru przygotowujemy szablon w owalnym kształcie o wymiarach 21 na 28 cm. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3 – 4 mm, wycinamy kształt pisanki, zgodnie z szablonem, z pozostałego ciasta małą foremką w formie serduszka lub kwiatka wycinamy ozdoby i przyklejamy do brzegu ciasta wcześniej posmarowanego białkiem. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut. Przed pieczeniem dno ciasta nakłuwamy widelcem, układamy z papierem na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 – 25 minut, do zarumienienia, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, np. na noc.
Mleko kokosowe zagotowujemy w małym garnku, dodajemy wiórki kokosowe, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając, zestawiamy z ognia, dodajemy likier i połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na godzinę do lodówki. Dodajemy mascarpone i miksujemy krótko mikserem z końcówką do ubijania do powstania jednolitej masy.
Spód ciasta smarujemy dżemem, wstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie smarujemy kremem kokosowym (trochę kremu może zostać), posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi, podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Mazurek inspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Smacznego 🙂

To ostatni przepis przed świętami, więc korzystając z okazji życzę Wam kochani radosnych, zdrowych i rodzinnych świąt Wielkanocnych 🙂

Wiem, że nie wszystkim tak jak mnie uda się spędzić te święta w rodzinnym gronie, ale mam nadzieję, że mimo wszystko będą to udane święta 🙂

26 komentarzy do „MAZUREK KOKOSOWY W KSZTAŁCIE PISANKI

  1. Chocolade

    Tak myślałam, że skądś znam przepis na ciasto, bo robię je co roku z Moich wypieków 😉 Tylko zawsze używam mąki krupczatki 😉

    Odpowiedz
  2. Kuchcik

    Mazurek piękny 🙂 Nie lubię bardzo słodkich mazurków, a ten po składnikach widzę, że jest umiarkowanie słodki. Wesołych Świąt 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Zuza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *