ŁOSOŚ PIECZONY Z WARZYWAMI

przez | 10 marca 2021


Łosoś pieczony z warzywami, to proste danie, ale bardzo smaczne. Do łososia pasują różne warzywa, albo sezonowe, albo takie jakie macie pod ręką. Trzeba tylko wziąć pod uwagę długość pieczenia, np. ziemniaki będą piekły się dłużej niż cukinia. Ja wybrałam warzywa, która mniej więcej potrzebują tyle samo czasu na pieczenie i które fajnie wyglądają kolorystycznie, chociaż bakłażan piekłam trochę dłużej. Łosoś pieczony z warzywami, to fajny sposób na podanie tej pysznej ryby, pasuje na obiad lub na kolację, gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr filetu z łososia podzielonego na 4 części
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
1 łyżki kremowego serka
1/2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżki startego żółtego sera

1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 mała cebula
1/2 małego brokuła
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oliwy lub oleju

Bakłażana kroimy na ćwierć plasterki o grubości 3 mm, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, układamy na sitku. Po 15 minutach płuczemy zimną wodą i odstawiamy, następnie smarujemy łyżką oleju każdy kawałek używając pędzelka. Cukinię kroimy na półplasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, oddzielamy różyczki brokuła. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy bakłażana, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Dodajemy pozostałe warzywa, posypujemy przyprawami, skrapiamy pozostałym olejem, mieszamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, w połowie czasu mieszamy. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy łososia, na każdym kawałku kładziemy łyżeczkę serka wymieszanego z chrzanem i posypujemy żółtym serem, wstawiamy do piekarnika, podnosimy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut. Wyjmujemy i od razu podajemy, smacznego 🙂

17 komentarzy do „ŁOSOŚ PIECZONY Z WARZYWAMI

  1. Paulina P.

    Na pieczone warzywa koniecznie muszę mieć ochotę. Za to Łosoś w przyprawach z cytrynką zawsze bardzo mi smakuje 😀

    Odpowiedz
  2. Natalia

    Uwielbiam łososia, ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam. Myślę, że wypróbuję takie połączenie przy najbliższej okazji.

    Odpowiedz

Skomentuj Martyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *