JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z GROSZKU

przez | 23 marca 2021


Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez jajek. Na Wielkanocne śniadanie przygotowuję różne dania z jajek. Staram się co roku zaskoczyć rodzinę jakimś fajnym pomysłem. Jajka faszerowane pastą z groszku bardzo fajnie smakują, ale też bardzo ładnie wyglądają. Zielona pasta kojarzy się z wiosną i przyrodą budzącą się do życia po zimie. Pasta też pasuje do świeżego pieczywa. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
200 gr mrożonego groszku
125 gr kremowego serka typu philadelphia
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki miękkiego masła
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz

Jajka ugotowane na twardo

Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przecedzamy, przelewamy zimną wodą i bardzo dokładnie odsączamy, odkładamy do ostygnięcia. Groszek i pozostałe składniki miksujemy w malakserze lub blenderem na gładko, wstawiamy na godzinę do lodówki. Jajka obieramy, kroimy na połówki, na każdą wyciskamy pastę z groszku przy pomocy rękawa kuchennego. Smacznego 🙂

32 komentarze do „JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z GROSZKU

  1. Paulina P.

    Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za otoczką Wielkanocy. Jednakże zawsze uwielbiałam ją za jajka 😀 i za śniadanie wielkanocne. Dodatkowo bardzo lubię wszelakie pasty. Ta z groszku musi smakować wyśmienicie.

    Odpowiedz
  2. Canon.ka

    Mega lubię faszerowane jajka, ale przeraża mnie zawsze czas robienia ich 😀 Wypróbuję z groszkiem, nie słyszałam jeszcze o tym 😮 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Iwona

    Wyglądają tak smacznie, że aż zrobię na Święta. Zwłaszcza, że mam sporo zamrożonego groszku 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *