Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej. Drożdżowa chałka z kruszonką jest mięciutka, puszysta, niezbyt słodka, a kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsza. Idealna na śniadanie lub podwieczorek, wystarczy posmarować masłem lub dżemem, nie potrzeba innych dodatków. Domowa chałka z kruszonką kojarzy mi się z weekendami u babci, która piekła podobną chałkę, to dla mnie jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto drożdżowe)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
40 gr cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
skórka otarta z jednej cytryny
(kruszonka)
50 gr mąki pszennej
25 gramów zimnego masła w małych kawałkach
2 łyżeczki cukru
żółtko do posmarowania ciasta
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 6 – 7 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części, formujemy 3 wałki o długości około 35 cm.
Blachę wykładamy papier do pieczenia. Wałki ciasta przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy żółtkiem przy pomocy pędzelka, posypujemy kruszonką z wierzchu i z boków, lekko dociskając kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 35 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂
idealnie wygląda
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiamy domową chałkę 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam chałki ❤
Teraz sobie uświadomiłam, że chyba nigdy sama nie piekłam chałki!
Pozdrawiam, Werka
Od dawna chodzi za mną zrobienie domowej chałki. Wypróbuję Twój przepis 🙂
Z wielką przyjemnością zrobiłabym taką chałkę u siebie. Jak dawno już nie jadłam tego przysmaku.
Serdecznie polecam 🙂
M
Mniam
Kocham 🙂 a dawno nie jadłam .
Uwielbiam takie chałki <3 Przepis idealny na jutrzejsze wypieki 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Ja ostatnio piekłam bułeczki śniadaniowe i część zrobiłam słodszych z kruszonką. Muszę spróbować chałkę.
Idealna do kakao.
Niema jak domowa chałka.
Bardzo lubię domową chałkę. Całkiem możliwe, że wypróbuję Twój przepis – tym bardziej, że nie miałam szansy jej robić samodzielnie.
Bardzo mi miło 🙂
M
Uwielbiam chałkę <3
Pyszności, dawno nie jadłam chałki. Muszę skorzystać z przepisu 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
chałka z miodem-uwielbiam!
Ale cudowna chałka! <3 Przypominają mi się czasy szkoły… Zawsze na przerwie chodziliśmy do sklepu po chałki 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Taka domowa chałka jest najlepsza!
Aż poczułam zapach 🙂 Smacznie wygląda! 🙂
Chałka to smak mojego dzieciństwa 🙂 Pamiętam jak jadłam u babci z masełkiem 🙂
Domową chałka to jest coś 🙂 wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Domowa chałka i do tego szklanka mleka – tak mi się kojarzy dzieciństwo u babci 🙂
Ale narobiłaś mi smaka. Teraz będzie za mną chodzić ta chałka
Idealnie przepleciona 🙂 Wygląda przepysznie 🙂
Pyszności, do tego kakao, albo kubek mleka…
Co do chałki nie mam szczęscia jej upiec Twoja jest wspaniała
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Powrót do dzieciństwa! Ależ mi brakuje tej dziecięcej beztroski 🙂
Ale pysznie to wygląda!
Gdyby nie fakt, że w obecnym mieszkaniu nie mamy piekarnika, to na pewno bym się pokusiła na zrobienie tej chałki 🙂
Pozdrawiam cieplutko.
Szkoda, że nie macie piekarnika, bo chałka jest pyszna 🙂
M
Wspaniała 🙂 Ostatnio miałam ochotę właśnie na taką chałkę 😀
dawno nie jadlam 🙂
Bardzo lubie takie chaleczki, pycha 🙂