DOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

przez | 12 marca 2021


Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej. Drożdżowa chałka z kruszonką jest mięciutka, puszysta, niezbyt słodka, a kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsza. Idealna na śniadanie lub podwieczorek, wystarczy posmarować masłem lub dżemem, nie potrzeba innych dodatków. Domowa chałka z kruszonką kojarzy mi się z weekendami u babci, która piekła podobną chałkę, to dla mnie jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto drożdżowe)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
40 gr cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
skórka otarta z jednej cytryny
(kruszonka)
50 gr mąki pszennej
25 gramów zimnego masła w małych kawałkach
2 łyżeczki cukru

żółtko do posmarowania ciasta

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, mieszamy, wlewamy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 6 – 7 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek, wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części, formujemy 3 wałki o długości około 35 cm.
Blachę wykładamy papier do pieczenia. Wałki ciasta przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy żółtkiem przy pomocy pędzelka, posypujemy kruszonką z wierzchu i z boków, lekko dociskając kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 – 35 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂

41 myśli nt. „DOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

  1. Natalia

    Bardzo lubię domową chałkę. Całkiem możliwe, że wypróbuję Twój przepis – tym bardziej, że nie miałam szansy jej robić samodzielnie.

    Odpowiedz
  2. Kasia Futka

    Ale cudowna chałka! <3 Przypominają mi się czasy szkoły… Zawsze na przerwie chodziliśmy do sklepu po chałki 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂

    Odpowiedz
  3. Adrasteja

    Ale pysznie to wygląda!
    Gdyby nie fakt, że w obecnym mieszkaniu nie mamy piekarnika, to na pewno bym się pokusiła na zrobienie tej chałki 🙂
    Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Szkoda, że nie macie piekarnika, bo chałka jest pyszna 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.