ŁOSOŚ WĘDZONY W GALARECIE

przez | 9 grudnia 2020


Łosoś w galarecie to bardzo smaczna przystawka na wigilijną kolację. Może też zastąpić tradycyjnego wigilijnego karpia. Łosoś w galarecie z kolorowymi warzywami będzie też fajną ozdobą świątecznego stołu. Nie wymaga specjalnych umiejętności, tylko trochę cierpliwości. Najczęściej przygotowuje się gotowanego łososia w galarecie, ale ja nie przepadam za gotowanymi rybami, dlatego użyłam łososia wędzonego na zimno, który ładnie wygląda i ma bardziej wyrazisty smak. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(na małą formę keksową)
1 mały pęczek włoszczyzny (bez kapusty, bez pora)
2 liście laurowe
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu rybnego lub maggi
1 jajko ugotowane na twardo pokrojone na ósemki
kilka małych różyczek brokuła
1/3 szklanki mrożonego groszku
2,5 łyżeczki żelatyny
sól i pieprz
100 gr łososia wędzonego na zimno w cienkich plasterkach

Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1 litra), dodajemy liście laurowe, cebulę przekrojoną na pół, rozgnieciony ząbek czosnku, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy brokuła “al dente”, wyjmujemy na sitko, przelewamy zimną wodą, do tego samego garnka wkładamy groszek, gotujemy “al dente” odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wywar warzywny doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym lub maggi, przecedzamy do osobnego naczynia przez bardzo drobne sitko lub podwójnie złożoną gazę, odmierzamy 0,5 litra, do którego dodajemy żelatynę (taką, którą od razu miesza się w gorącym płynie) i dokładnie mieszamy, aby się całkiem rozpuściła. Dwie ugotowane średnie marchewki kroimy w poprzek na plasterki (resztę warzyw możecie użyć do sałatki jarzynowej). Jeśli używacie metalowej foremki, to trzeba ją wyłożyć folią spożywczą (foremki silikonowej lub z folii aluminiowej nie trzeba wykładać). Na dno foremki wlewamy 1/3 letniego wywaru z żelatyną, układamy 1/3 marchewek, 1/3 groszku, połowę brokułów i połowę łososia wcześniej pokrojonego na paski o szerokości około 1,5 cm, zwinięte w małe ruloniki. Foremkę wstawiamy na 15 – 20 minut do lodówki, na lekko ścięty wywar układamy kolejną warstwę, czyli 1/3 marchewki, połowę pokrojonego jajka, 1/3 groszku, pozostałe brokuły i resztę łososia, wlewamy 1/3 wywaru, wstawiamy na 15 – 20 minut do lodówki. Staramy się rozłożyć równomiernie wszystkie składniki, aby po pokrojeniu w każdej porcji były wszystkie dodatki. Na koniec układamy pozostałe warzywa i zalewamy pozostałym wywarem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy ostrożnie z foremki folię z galaretą, zdejmujemy folię, układamy galaretę na talerzu, podajemy skropioną sokiem z cytryny, smacznego 🙂

36 komentarzy do „ŁOSOŚ WĘDZONY W GALARECIE

  1. Syllunia

    O mniam, jak apetycznie wygląda! Z łososiem to wersja zdecydowanie dla mnie 🙂 Do tego kilka kropli soku z cytryny, pyszności 🙂

    Odpowiedz
  2. Venus

    Nie dla mnie i to już nie chodzi o rybę . Nigdy nie znosiłam potrwa w galarecie . Za to przyznam ze ładne wygląda. A tak nie zawsze jest .

    Odpowiedz
  3. Kinga

    Wygląda przepysznie! Uwielbiam łososia, a karpia nie znoszę, więc uważam, że to doskonały pomysł na wigilię i święta:)

    Odpowiedz
  4. Monika

    Ale pięknie wygląda! Już mnie kusi 🙂 Zapisuję sobie przepis i przygotuję tę galaretę na Wigilię 🙂

    Odpowiedz
  5. Beatrycze

    Raczej nie moje klimaty. Lubię galaretkę ale na słodko. 😀 Ale mojej rodzince by smakowało!
    Pozdrawiam i zapraszam na Blogmasy #swietasieodbeda

    Odpowiedz

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *