NACHOSY ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SEREM


Nachosy to popularna meksykańska przekąska. Zapiekane z sosem z mielonego mięsa i tartym serem smakują pysznie. To nie jest dietetyczne danie, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Dodatek marynowanego jalapeno i orzeźwiającego soku z limonki bardzo fajnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeszcze taka ciekawostka, w Meksyku nachosy to nazwa tego dania, natomiast same trójkątne kawałki tortilii określa się jako “totopos”. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 gr mielonej chudej wołowiny
2 łyżki oleju
1 mała cebula drobno pokrojona
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku
sól i pieprz

4 szklanki nachosów
200 gr startego sera żółtego
posiekana kolendra lub natka pietruszki
marynowane jalapeno
sok z limonki

W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu, mieszając i rozgniatając grudki, przez około 3 – 4 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 4 – 5 minut, dodajemy czosnek i kmin, smażymy przez minutę, dodajemy pomidory, paprykę w proszku, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, w dużym naczyniu żaroodpornym na dnie nakładamy 2 – 3 łyżki sosu, następnie układamy 2/3 nachosów, nakładamy 2/3 mięsa, posypujemy 2/3 sera, układamy resztę nachosów, mięsa i sera. Pieczemy przez około 10 minut, wyjmujemy i od razu podajemy z dodatkiem jalapeno, kolendry i soku z limonki. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “NACHOSY ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SEREM”

Pozostaw odpowiedź Zuza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.