LEMONIADA Z CHIA (AGUA DE CHIA)

przez | 10 sierpnia 2020

Chia, czyli szałwia hiszpańska pochodzi z terenów dzisiejszego Meksyku. Uprawiana była już przez Azteków, którzy znali jej pozytywny wpływ na zdrowie. Podobno nazwa chia oznacza siłę. Chia jest bogata w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega3, błonnik oraz mnóstwo minerałów, sprzyja nawodnieniu organizmu i poprawia trawienie. Lemoniada z ziarnami chia jest bardziej zdrowa, niż zwykła lemoniada, jest to napój popularny w Meksyku od dawna. Do przygotowania lemoniady używa się zazwyczaj soku z limonki, ale można też dodać soku z cytryny lub pomarańczy. Lemoniada powinna być mocno kwaskowa. Podobno z aqua de chia korzystają Raramuri, znani również jako Taraumara – Indianie ze stanu Chihuahua, odznaczający się niezwykłą wytrzymałością fizyczną. Idealna na upały, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 łyżki ziaren chia
1 litr zimnej wody
sok wyciśnięty z 2 cytryn i z 2 limonek
1 – 2 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
kostki lodu
Dodatki: plasterki limonki, cytryny, listki mięty

Nasiona chia zalewamy połową wody, wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do czasu do czasu mieszając. Dodajemy sok z limonek i cytryn oraz syrop lub miód, dolewamy resztę wody, mieszamy, podajemy z kostkami lodu i dodatkami. Smacznego 🙂

31 komentarzy do „LEMONIADA Z CHIA (AGUA DE CHIA)

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *