BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, POPCORNEM I JAGODAMI GOJI

przez | 31 sierpnia 2020


Ten smak pewnie pamięta większość z Was. Blok czekoladowy to deser, który robił furorę w czasach PRL-u, gdy w sklepach nie można było kupić czekolady. U mnie w domu też robiło się blok czekoladowy i wszystkim smakował, chociaż jeśli miałabym wybierać, to bardziej lubiłam chatkę baby jagi 🙂 Obecnie na szczęście czekolady nie brakuje, dlatego to jest blok czekoladowy z czekolady, a zamiast herbatników dodałam popcorn, orzechy i jagody goji i żurawinę. Jeśli chodzi o orzechy, to możecie dać jakie chcecie, ja lubię pistację, bo mają fajny kolor. To blok czekoladowy w wersji 2020. Może się wydawać, że popcorn nie pasuje, jednak sprawdził się w 100 %, dzięki niemu blok czekoladowy jest lżejszy, fajnie chrupie i ciekawie wygląda. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
100 gr gorzkiej czekolady
200 gr mlecznej czekolady
75 gr masła
1/2 szklanki jagód goji i żurawiny suszonej
3/4 szklanki orzechów grubo posiekanych
1 i 1/2 szklanki popcornu

Połamaną czekoladę i masło w kawałkach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z orzechów i jagód goji odkładamy po łyżce do posypania, resztę dodajemy do czekolady razem z popcornem, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, żeby popcorn pokrył się cały czekoladą, przekładamy masę do prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, mocno dociskając łyżką, wierzch posypujemy orzechami i jagodami goji. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy, kroimy na kwadraty. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, POPCORNEM I JAGODAMI GOJI

  1. Sylvia Voyages

    Wooow, ale super blokowa wariacja! Kocham blok w wersji klasycznej, ale już wiem, że też będzie ulubionym mojego męża <3 Z przyjemnością sprawdzę to w weekend 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Zuza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *