SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA, ANANASA I PAPRYKI

Jak długi weekend, ja w tym roku w domu, licząc na to, że pogoda pozwoli na spędzanie czasu w ogródku i wypad do lasu na spacer. Długie weekendy to też dobra okazja do grillowania. Jeśli szukacie inspiracji, to polecam coś fajnego, mianowicie szaszłyki z łososia z ananasem i papryką. Pyszne, lekkie i kolorowe. Łososia wcześniej marynowałam, więc jest aromatyczny i lekko pikantny, świetnie pasuje do pozostałych składników. Szaszłyki można też upiec w piekarniku. Warto się skusić, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 gramów filetu z łososia bez skóry
(marynata)
5 łyżek oliwy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z cytryny

1 duża czerwona papryka
½ świeżego ananasa
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Łososia kroimy w kostkę o boku 2 – 3 cm. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Paprykę i ananasa kroimy w kostkę podobnej wielkości, jak kawałki łososia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, układamy na grillu lub patelni grillowej i smażymy ze wszystkich stron, aby się przyrumieniły. Jeśli pieczemy w piekarniku, to układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut (układając blaszkę bliżej górnej grzałki i przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia). Smacznego 🙂

41 odpowiedzi do “SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA, ANANASA I PAPRYKI”

  1. Moje smaki 😀 Trochę za dużo roboty, ale nie jadłam dawno szaszłyków, a przecież często się robi u mnie grilla. Muszę zaproponować, by następnym razem zrobić 🙂 Z kurczaczkiem, papryczką, mniam mniam 😀

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.