Jak długi weekend, ja w tym roku w domu, licząc na to, że pogoda pozwoli na spędzanie czasu w ogródku i wypad do lasu na spacer. Długie weekendy to też dobra okazja do grillowania. Jeśli szukacie inspiracji, to polecam coś fajnego, mianowicie szaszłyki z łososia z ananasem i papryką. Pyszne, lekkie i kolorowe. Łososia wcześniej marynowałam, więc jest aromatyczny i lekko pikantny, świetnie pasuje do pozostałych składników. Szaszłyki można też upiec w piekarniku. Warto się skusić, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 gramów filetu z łososia bez skóry
(marynata)
5 łyżek oliwy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z cytryny
1 duża czerwona papryka
½ świeżego ananasa
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Łososia kroimy w kostkę o boku 2 – 3 cm. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Paprykę i ananasa kroimy w kostkę podobnej wielkości, jak kawałki łososia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, układamy na grillu lub patelni grillowej i smażymy ze wszystkich stron, aby się przyrumieniły. Jeśli pieczemy w piekarniku, to układamy szaszłyki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut (układając blaszkę bliżej górnej grzałki i przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia). Smacznego 🙂
Genialne połączenie! Łosoś i ananas, pycha.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Też planuję wybrać się na jakiś dłuższy spacer po lesie 😉 Nie jadłam nigdy szaszłyków z łososiem 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Świetne te szaszłyki, połączenie idealne dla mnie 🙂 moje chłopaki łososia nie lubią, ale nie wiedzą co dobre i co tracą.
Dziękuję, no właśnie nie wiedzą co tracą 🙂
M
na takiego bym się skusiła
Ja nie pamiętam kiedy jadłam szaszłyki i raczej nie jest to coś za czym przepadam :d
Pyszne muszę być te szaszłyki
Warto się skusić 🙂
M
Super pomysł z tym łososiem.
Dziękuję bardzo 🙂
M
3 szaszłyki i człowiek najedzony na cały dzień. 😉 wyglądają apetycznie.
Zgadza się, pozdrawiam 🙂
M
z ananasem zawsze! mniam
Super, gorąco polecam 🙂
M
O mniam, zdecydowanie moje smaki, ależ bym zjadla☺
Bardzo mi miło 🙂
M
super, z chęcią bym zjadła 🙂 chyba nie robiłam nigdy szaszłyków z łososia
Warto spróbować 🙂
M
Wiesz, że nie dla mnie ale ładnie przypieczone 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Danie wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Moje smaki 😀 Trochę za dużo roboty, ale nie jadłam dawno szaszłyków, a przecież często się robi u mnie grilla. Muszę zaproponować, by następnym razem zrobić 🙂 Z kurczaczkiem, papryczką, mniam mniam 😀
Serdecznie polecam 🙂
M
Świetna propozycja 🙂 Zdrowa odmiana w porównaniu do mięsa, które najczęściej się grilluje 🙂
Dziękuję, taka wersja z łososiem też fajnie smakuje 🙂
M
uwielbiam ! pysznosci robisz
Dziękuję, staram się 🙂
M
Wyglądają mega. uwielbiam łososia 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo fajne połączenie smaków. Łosoś z ananasem brzmi wyjątkowo apetycznie. Z chęcią wypróbuję 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
ciekawy pomysł 😉
Oooo połączenie z ananasem może być super rowiązaniem!
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Wyglądają niezwykle apetycznie 🙂 a szaszłyki bardzo lubię 🙂
Uwielbiam dania w hawajskim stylu!
Dla mnie połączenie idealne, koniecznie do przetestowania, bo wygląda smakowicie 🙂
Egzotycznie podprawione. Na pewno pyszne 🙂