SURÓWKA Z KALAREPKI Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

przez | 17 czerwca 2020


Lubię chrupać młodą kalarepkę, jest taka delikatna i jędrna. Fajnie nadaje się też do surówki, z dodatkiem jabłka i listków mięty, smakuje bardzo orzeźwiająco. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i mamy w efekcie pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka świetnie pasuje do mięsa lub ryby z grilla lub pieczonego. To ciekawy sposób na kalarepkę. Bardzo prosto i bardzo smacznie, gorąco polecam 🙂

Przepis:
2 średnie kalarepki
1 duże jabłko
garść listków mięty
1 łyżka soku z cytryny
(sos)
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki octu jabłkowego
1 – 2 łyżki płynnego miodu
sól i pieprz

Obrane kalarepki kroimy w słupki wielkości zapałek. Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w podobny sposób, skrapiamy sokiem z cytryny. Listki mięty kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy składniki sosu, polewamy surówkę, delikatnie mieszamy i od razu podajemy. Smacznego 🙂

39 komentarzy do „SURÓWKA Z KALAREPKI Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

  1. Iwona

    Uwielbiam kalarepę 🙂 w tym roku po raz pierwszy zajadam się własną, z pola. Znacznie lepsza niż ta z marketów 🙂

    Odpowiedz
  2. Anelise

    Ja pierwszy raz spróbowałam kalarepy od koleżanki z pracy rok temu i byłam w szoku, że jest taka dobra 😀 Konsystencją i kolorem przypomina jabłko, więc fajnie się ze sobą muszą łączyć 🙂

    Odpowiedz
  3. Zuza

    Zawsze uwielbiałam kalarepę 🙂 Pamiętam czasy, kiedy babcia specjalnie sadziła byśmy z siostrą miały co podbierać z grządek 😀 Surówki w sumie nigdy nie robiłam. Nigdy nie doleżała do przerobienia 😀 😀

    Odpowiedz
  4. Pola

    Uwielbiam kalarepę! Ale w życiu nie pomyślałabym że można stworzyć takie połączenie! Jestem miło zaskoczona:)

    Odpowiedz

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *