KECZUP Z CUKINII


Co można robić w deszczowy letni dzień, ja zrobiłam keczup i jestem bardzo zadowolona 🙂 Z keczupem wszystko smakuje lepiej 🙂 Keczup z cukinii miałam w planach już w zeszłym roku, ale się nie udało. W związku z tym postanowiłam jednak, że muszę go zrobić teraz. Znalazłam różne przepisy, jednak najbardziej zainspirował mnie pomysł na keczup z cukinii z “Jadłonomii”, bo w nim nie trzeba obierać cukinii. Co prawda w efekcie kolor keczupu nie jest idealnie czerwony, ale mnie to nie przeszkadza, a pracy jest mniej. Użyłam też trochę innych przypraw, ale i tak na pewno każdy doprawi po swojemu. W każdym razie keczup jest pyszny, świetnie smakuje, a poza tym można go też używać jako bazy do sosu, np. do makaronu albo ryżu, oczywiście z ulubionymi dodatkami. Jeśli jeszcze nie robiliście keczupu z cukinii, to warto nadrobić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na około 2,5 litra keczupu)
1,5 kg cukinii
250 gr cebuli (opcjonalnie)
1 papryczka chili
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 łyżek oleju do smażenia
350 gr koncentratu pomidorowego dobrej jakości
6 łyżek octu jabłkowego
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka bazylii
szczypta mielonych goździków
sól i pieprz

Umytą cukinię bez końcówek ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja użyłam malaksera), przekładamy do dużej miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i odstawiamy na godzinę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut. Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie, dodajemy cukinię, pokrojoną na małe kawałki papryczkę chili, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i pozostałe przyprawy, mieszamy, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, powinna powstać dosyć gęsta masa. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru i octu, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 110 stopni i pasteryzujemy przez 40 minut, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki, aż ostygną. Smacznego 🙂

37 odpowiedzi do “KECZUP Z CUKINII”

Pozostaw odpowiedź Beata M. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.