Co można robić w deszczowy letni dzień, ja zrobiłam keczup i jestem bardzo zadowolona 🙂 Z keczupem wszystko smakuje lepiej 🙂 Keczup z cukinii miałam w planach już w zeszłym roku, ale się nie udało. W związku z tym postanowiłam jednak, że muszę go zrobić teraz. Znalazłam różne przepisy, jednak najbardziej zainspirował mnie pomysł na keczup z cukinii z “Jadłonomii”, bo w nim nie trzeba obierać cukinii. Co prawda w efekcie kolor keczupu nie jest idealnie czerwony, ale mnie to nie przeszkadza, a pracy jest mniej. Użyłam też trochę innych przypraw, ale i tak na pewno każdy doprawi po swojemu. W każdym razie keczup jest pyszny, świetnie smakuje, a poza tym można go też używać jako bazy do sosu, np. do makaronu albo ryżu, oczywiście z ulubionymi dodatkami. Jeśli jeszcze nie robiliście keczupu z cukinii, to warto nadrobić, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na około 2,5 litra keczupu)
1,5 kg cukinii
250 gr cebuli (opcjonalnie)
1 papryczka chili
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 łyżek oleju do smażenia
350 gr koncentratu pomidorowego dobrej jakości
6 łyżek octu jabłkowego
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka bazylii
szczypta mielonych goździków
sól i pieprz
Umytą cukinię bez końcówek ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja użyłam malaksera), przekładamy do dużej miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i odstawiamy na godzinę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut. Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie, dodajemy cukinię, pokrojoną na małe kawałki papryczkę chili, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i pozostałe przyprawy, mieszamy, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, powinna powstać dosyć gęsta masa. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru i octu, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 110 stopni i pasteryzujemy przez 40 minut, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki, aż ostygną. Smacznego 🙂
moja babcia taki robiła! pycha!
Musiał być pyszny 🙂
M
Co roku robię ketchup, ale z cukinii jeszcze nie robiłam.
Fajnie smakuje, polecam serdecznie 🙂
M
Takiego keczupu to jeszcze nie jadłam 🙂
To może dasz się skusić 🙂
M
O mniam <3 Ale bym zjadła jakieś dobre jedzonko z tym ketchupem 🙂 A cukinię uwielbiam 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
To wygląda super. Jeszcze takiego keczupu nie jadłem
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Bardzo lubię!
Od lat mam zamiar zrobić, dzięki za przypomnienie ☺
Polecam się 🙂
M
cukinia to nie moje wzrywom, więc za taki keczup jednak podziękuję 😀
nigdy nie jadlam 🙂
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
M
pamiętam, że swego czasu był szał na taki keczup. Muszę w końcu spróbować, bo prezentuje się super 🙂
Warto się skusić 🙂
M
Nie słyszałam wcześniej o ketchupie z cukini ale cukinie uwielbiam 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Spotkałam się już z kotlecikami z cukinii, ale nie pomyślałabym, że można z niej zrobić ketchup. 😮
Cukinia jest bardzo uniwersalna 🙂
M
Wygląda przepysznie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
O! Dla mnie kompletna nowość. U mnie w domu wszyscy uwielbiamy ketchupy, ale takiej wersji nigdy nie próbowałam. Muszę zrobić 🙂
Warto spróbować 🙂
M
JEstem ciekawy tego smaku 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
oooo moja niedoszła teściowa robiła ketchup z cukinii 😀 był w sumie dobry!
Ciekawe wspomnienie 🙂
M
Te ketchup jest pyszny 🙂
Fajny pomysł taki ketchup bez konserwantów i miliona innych E
Planuję w tym sezonie pierwszy raz zrobić taki ketchup. Czytałam, że jest bardzo smaczny 🙂
Oooo, taki sos z cukinii powinien mi smakować 🙂
Też robię ten ketchup, jak dla mnie jest super 🙂
Takiego nie znałam przepisu super pozdrawiam
Słyszałam o tym, że można taki ketchup stworzyć, ale sama nigdy nie próbowałam 😉
Swietny pomysł na cukinię 🙂