DOMOWA PIZZA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KAPARAMI

przez | 8 czerwca 2020


Uwielbiam kuchnię włoską, a pizza i makaron to według mnie zawsze dobry pomysł. Tym razem zapraszam na pizzę z trochę mniej typowymi dodatkami w postaci wędzonego łososia i kaparów, a także serem mozzarella i odrobiną sosu pomidorowego. Pizza nie wymaga wysiłku, ważne tylko dobrze zagnieść ciasto i używać mąki typu OO z jakiej robi się pizzę we Włoszech. Wiem, że ciasto powinno się rozciągać palcami, ale chciałam, żeby to była pizza na bardzo cienkim cieście, dlatego ciasto rozwałkowałam. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(2 duże pizze)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00)
25 gr świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
(sos)
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz

200 gr wędzonego łososia
2 łyżki odsączonych kaparów
150 – 200 gr tartej mozzarelli do zapiekania (bez serwatki)

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na wolnych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozwałkowujemy na cienki placek na papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z przyprawami, posypujemy połową sera, układamy kawałki łososia, kaparki, posypujemy pozostałym serem, układamy na blaszce do pieczenia, która nagrzewała się w czasie rozgrzewania piekarnika, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, pieczemy przez około 10 – 12 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

25 komentarzy do „DOMOWA PIZZA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KAPARAMI

  1. Kamila

    Domowa pizza najlepsza 🙂 u mnie robiona na kamieniu – polecam 🙂 kamień dodaje dużo więcej smaku i bardzo ładnie spieka spód 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *