DROŻDŻOWE ROGALIKI Z DŻEMEM I MASCARPONE

przez | 7 maja 2020


Jestem wielką fanką ciasta drożdżowego o czym już wspominałam nie raz. Najczęściej piekę babki, placki, czy bułeczki drożdżowe, natomiast muszę się przyznać, że rogaliki raczej od czasu do czasu. Głównie dlatego, że niestety nie mam zdolności manualnych i nie wychodzą mi tak ładnie, jak bym chciała. No ale cóż nikt nie jest idealny 🙂 mogę za to powiedzieć, że niezbyt piękny wygląd nadrabiają smakiem, są mięciutkie i delikatne, nadziane mascarpone i dżemem pomarańczowym. Można użyć samego dżemu, takiego jaki lubicie, ale z serkiem wychodzą jeszcze pyszniejsze, gorąco polecam 🙂

Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
25 gr świeżych drożdży lub 7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka

dodatkowo: 16 łyżeczek dżemu, 16 łyżeczek mascarpone, żółtko do posmarowania wierzchu

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne, lśniące ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat (ja używam silikonowej maty), dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm nadając okrągły kształt, kroimy na 8 trójkątów (jak pizzę), na każdy kawałek od strony podstawy trójkąta nakładamy łyżeczkę dżemu i łyżeczkę mascarpone i zwijamy rogaliki począwszy od podstawy trójkąta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka, wkładamy blaszkę z rogalikami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 17 minut, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia, smacznego 🙂

39 myśli nt. „DROŻDŻOWE ROGALIKI Z DŻEMEM I MASCARPONE

  1. Anelise

    Oj ja też uwielbiam ciasto drożdżowe, ale najbardziej na świecie kocham babkę piaskową z czekoladą. O jej <3

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Nigdy nie jadłam rogalików z mascarpone, muszą być wyśmienite 🙂 Chciałabym bardzo ich spróbować… nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować przepis w swojej kuchni 🙂 Wspaniały post!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz
  3. Kuchcik

    Rogaliki prezentują się wyśmienicie 🙂 Udało się kupić drożdże, może więc wyprobuję Twój przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. Katarzyna

    Wyglądają niesamowicie te twoje rogaliki! I jak zawsze mnie zaskakujesz. Nie wpadłam na to, by użyć serka mascarpone jako nadzienia, a musi smakować przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Polecam z mascarpone, świetnie się sprawdza jako nadzienie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Iwetta Żelaznowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.