CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I PIECZARKAMI

przez | 22 kwietnia 2020


Łódeczki z cukinii wypełnione farszem z kaszy jaglanej, pieczarek, cebuli i papryki świetnie sprawdzą się w roli obiadu. To pyszna alternatywa dla mięsnych dań obiadowych. Cukinie z nadzieniem fajnie wyglądają i dobrze smakują. To też sposób na przemycenie kaszy jaglanej, która jest bardzo zdrowa, a nie wszyscy ją lubią. Smaku dodaje też trochę sera żółtego na wierzchu. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 średnie cukinie
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 cebula
1 czerwona papryka
350 gr pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
50 gr drobno startego sera żółtego

Kaszę jaglaną płuczemy ciepłą wodą na sitku przez około 2 – 3 minuty. W rondelku gotujemy 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli, na gotującą się wodę wsypujemy przepłukaną kaszę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut, odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i paprykę, lekko solimy, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 5 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku, smażymy mieszając przez około 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, odstawiamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Do podpieczonym cukinii nakładamy nadzienie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Wierzch posypujemy serem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Wyjmujemy, możemy posypać natką pietruszki i podajemy, smacznego 🙂

38 komentarzy do „CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I PIECZARKAMI

  1. Anelise

    U mnie mało kto lubi cukinię a moja mama i tak co roku sieje ją w ogródku 😀 Będzie nowy przepis na to jak ją zjeść:D

    Odpowiedz
  2. Anonim

    Wygląda bardzo zachęcająco, a przepis idealny na moje dzisiejsze potrzeby:) zabieram się do roboty!

    dziękuję za przepis. Beata

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *