KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI


Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku kotleciki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem podsmażonej cebuli i pieczarek. Można je doprawić po swojemu, ja dodałam czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową. To bardzo smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów. Można je podać z sosem lub surówką, u mnie z kiszonymi ogórkami i delikatnym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Staram się nie chodzić zbyt często do sklepu, a takie produkty zazwyczaj mam w domu na wszelki wypadek. Pozdrawiam gorąco i zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
około 800 gr ziemniaków
1 jajko
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zależy od ziemniaków)
250 gr pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz

1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia kotletów

Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie (można je też obrać, ale ja gotuję ze skórką). W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i masło, wkładamy cebulę bardzo drobno pokrojoną, lekko solimy, smażymy przez około 2 minuty na średnim ogniu, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut, żeby odparować wodę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i tymianek, smażymy przez 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Ziemniaki odcedzamy, kroimy na kawałki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (skórkę z ziemniaków wyrzucamy). Do ziemniaków dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej, pieczarki z cebulą, jajko i mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżką, następnie krótko wyrabiamy rękami ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej (powinna być około 3 – 4 mm warstwa), formujemy kotlety, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, układamy na patelni z olejemy i smażymy na średnim ogniu na rumiano w obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i od razu podajemy, smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI”

Pozostaw odpowiedź Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.