CALZONE Z KURCZAKIEM

przez | 4 marca 2020


Zostało mi jeszcze sporo mąki typu 00, a pizzę robiłam niedawno, więc pomyślałam, że fajnie będzie upiec coś równie smacznego, czyli calzone. Ciasto takie jak na pizzę, ale inna forma i inne nadzienie. Ja wybrałam kurczaka z dodatkami, czyli cukinię, cebulę, czerwoną paprykę i ser oraz zioła i czosnek. Calzone sprawdzi się, jako danie główne, kolacja lub po prostu przekąska. Uwielbiam włoską kuchnię, a pizza i calzone to dania, które zawsze świetnie smakują, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(na 4 calzone)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
130 – 150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
(farsz)
2 łyżki oleju
1 mała pierś kurczaka (o wadze około 200 gr)pokrojona w kostkę 1 cm
1/2 małej cebuli pokrojonej w małą kostkę
1 mała czerwona papryka pokrojona w małą kostkę
1/2 małej cukinii pokrojonej w małą kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
75 gr drobno startego żółtego sera
sól i pieprz
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na walonych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy cukinię i kurczaka, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek i zioła, smażymy przez minutę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy przez około minutę, odstawiamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na cztery części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości około 3 mm, na połowie rozkładamy nadzienie, brzegi smarujemy lekko wodą i sklejamy, jak pierogi, mocno dociskając brzegi, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nożem nacinamy lekko, aby para mogła się wydostać, smarujemy wierzch odrobiną oleju, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20 minut, aż calzone będzie lekko rumiane. Wyjmujemy, odstawiamy na około 5 minut i podajemy, smacznego 🙂

34 komentarze do „CALZONE Z KURCZAKIEM

    1. Magda Autor wpisu

      W każdej wersji pyszne, choć ja lubię takie mniejsze 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, próbowałam przekierować, ale coś mi nie wychodzi 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję serdecznie, wersja bez mięsa też smaczna 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      To dla mnie niespodzianka, bo calzone jest dosyć popularne, chociaż nie tak jak pizza 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Anonim

    Magdalenoooo, na fotce juz widac Jaka to pychotka !!!
    A nie daloby sie wyciagnac z ekranu i zjesc juz te zrobione przez Ciebie…

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *