RYŻ NA MLEKU

przez | 16 stycznia 2020


Kuchnia polska i meksykańska nie są do siebie podobne, ale znalazłam danie, które występuje i w Polsce i w Meksyku. To właśnie ryż na mleku, okazało się, że jest popularny w meksykańskiej kuchni, jako deser. Najczęściej dodaje się do niego rodzynki, ale można go podawać też ze świeżymi owocami. Ja dodaję też cynamon i skórkę otartą z mandarynki, która bardzo wzbogaca smak i zapach. W mojej wersji podałam ryż z karmelizowanym ananasem. Jeśli nie używacie krowiego mleka, to możecie wykorzystać mleko roślinne. W Meksyku pogoda taka piękna, że deser zjedliśmy na tarasie. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(3 – 4 porcje)
120 gr białego ryżu (ja użyłam zwykłego, ale jeśli lubicie kleisty, to najlepiej taki jak do risotto np. arborio)
550 ml mleka
garść rodzynek
1 laska wanilii
skórka otarta z jednej mandarynki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru (u mnie brzozowy)
1 łyżeczka masła

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i ziarenka oraz skórkę z mandarynki. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia, wsypujemy ryż wcześniej przepłukany zimną wodą na sitku, stawiamy garnek z powrotem na ogniu i na jak najmniejszym płomieniu, gotujemy przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy masło, cynamon i cukier, wyjmujemy laskę wanilii, mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryż wchłonie prawie całkiem wodę, zdejmujemy z ognia, przykrywamy na około 3 minuty, przekładamy do małych naczyń i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „RYŻ NA MLEKU

  1. Agnieszka

    Taki deser…i to jeszcze na tarasie… weź mnie tam jakoś teleportuj! 😉 Kawę przyniosę;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *