ŚLEDZIE Z SOSEM KOPERKOWYM


W tym roku z opóźnieniem zaczynam przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Zawsze czekam na grudzień, bo to fajny czas, pełen radości i nadziei, niestety u mnie początek miesiąca zaczął się fatalnie. Mam nadzieję, że świąteczna atmosfera jednak mi się udzieli i pomoże wszystko ogarnąć. Raczej nie nastawiam się na eksperymenty kulinarne, skupię się na klasycznych i tradycyjnych daniach. Oczywiście jedną z potraw niezbędnych w czasie świąt są śledzie, a podane z sosem koperkowym, to smaczne i lekkie danie, tym bardziej, że sos zawiera oprócz cebuli, jabłka i koperku nie tylko śmietanę, ale też jogurt, dzięki temu jest lekki i orzeźwiający. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
300 gr filetów śledziowych (u mnie solonych)
1 twarde jabłko
3 cebulki szalotki
1 pęczek koperku
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
1/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
sok z połowy cytryny
sól i pieprz

Śledzie płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół) przez kilka godzin, w tym czasie 2 – 3 razy zmieniamy wodę (czas zależy od tego jak bardzo słone są śledzie). Obrane jabłko bez gniazda nasiennego kroimy w bardzo małą kostkę, tak samo kroimy cebulę, przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy posiekany drobno koperek (kilka gałązek odkładamy do dekoracji) i śmietanę wymieszaną z jogurtem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odsączamy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Mieszamy z sosem, wkładamy na co najmniej na godzinę do lodówki, przed podaniem dekorujemy gałązkami koperku. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “ŚLEDZIE Z SOSEM KOPERKOWYM”

Pozostaw odpowiedź Kasia Futka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.