ANGIELSKI KEKS CZEKOLADOWY

przez | 22 grudnia 2019


Keks to fajne ciasto na święta. Wersja angielska różni się od polskiej, przede wszystkim tym, że bakalie dodaje się w formie podduszonej, więc nie widać ich w cieście, ale wyczuwa się ich smak. Poza tym ten keks jest bardziej wilgotny i mięsisty, pachnący, z wyczuwalną suszoną śliwką i cynamonem. Odrobinę przypomina brownie, więc jeśli lubicie tego rodzaju ciasta, to ten keks przypadnie Wam do gustu. Dodatkowa zaleta jest taka, że można go przechowywać przez tydzień, oczywiście jeśli coś zostanie 🙂 Keks inspirowany przepisem Nigelli, ale z modyfikacjami. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(tortownica o średnicy 20 – 23 cm)
300 gr suszonych śliwek
200 gr rodzynek
50 gr daktyli suszonych
50 gr żurawiny suszonej
175 gr masła
175 ml miodu
125 gr cukru
sok z 3 mandarynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
50 ml likieru kawowego, migdałowego lub rumu
3 roztrzepane jajka
150 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
75 gr mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do dużego garnka wkładamy pokrojone masło, sok i skórkę z mandarynek, miód, cukier, likier, kakao, przyprawy, pokrojone śliwki, daktyle, żurawinę oraz rodzynki, zagotowujemy i mieszając gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z migdałami, sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) lub do silikonowej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 75 -90 minut (patyczek wbity w środek ciasta może być trochę lepki). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiany do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem ciasto możemy udekorować bakaliami, polewą czekoladową. Keks przechowujemy zawinięty w pergamin i folię aluminiową lub z hermetycznie zamykanym pojemniku przez tydzień. Smacznego 🙂

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, życzę Wam bardzo spokojnych, niezwykle radosnych i niesamowicie smacznych Świąt 🙂

21 komentarzy do „ANGIELSKI KEKS CZEKOLADOWY

  1. Sady Sana

    Myślę, że mógłby mi przypadł by mi do smaku 😀 Na dodatek tak pięknie świątecznie wygląda <3 Na te święta już nie ma szans ale przepis sobie zapiszę 🙂
    Wzajemnie Kochana Smakowitych Świąt, pełnych ciepła, miłości i samych pyszności, które nie idą w bioderka hihi :*. A w Nowym Roku pomysłów na nowe wspaniałe przepisy :*

    Odpowiedz
  2. Dorota

    Wyjątkowo świątecznie prezentuje się Twój keks. Od bardzo wielu lat na Boże Narodzenie obowiązkowo piekę keks w wersji klasycznej, ale wariant angielski bardzo mi się spodobał.
    Spokojnych, radosnych i beztroskich Świąt:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *