SAŁATKA OWOCOWA Z CARAMBOLĄ

przez | 13 listopada 2019


Sałatka owocowa to lekka i smaczna alternatywa dla ciężkich deserów. Najlepsza ze świeżych owoców w czasie lata, ale w trakcie innych pór roku też można ją przygotować. Nie podaję dokładnego przepisu, bo możecie użyć owoców, jakie lubicie lub macie pod ręką i będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. U mnie sałatka, to też pretekst do wykorzystania caramboli, czyli egzotycznego owocu, na który trafiłam w Meksyku. Carambola, czyli oskomian pospolity, to owoc pochodzący z Azji, ale spotykany też w Ameryce południowej. W całości nie wygląda atrakcyjnie, ale po przekrojeniu ma bardzo dekoracyjny kształt gwiazdy. Jadalna jest zarówno skórka, jak też miąższ, jędrny i bardzo soczysty, lekko słodko-kwaskowy, konsystencją przypominający winogrona. Owoc jest bardzo niskokalorycznym, bogaty w przeciwutleniacze i błonnik, a także witaminę C, wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie. Jeśli będziecie mieli okazję, to zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
kawałki owoców, u mnie:
ananas, papaja, kiwi, śliwki, maliny, carambola
sok z limonki
miód płynny

Kawałki owoców układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z limonki i miodem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

22 komentarze do „SAŁATKA OWOCOWA Z CARAMBOLĄ

  1. Sady Sana

    Sałatki owocowe to zawsze dobry pomysł na deser. Zawsze robię z tego na co jest aktualnie sezon 🙂 a Carambola pięknie dekoracyjnie się prezentuje, muszę kiedyś spróbować jak smakuje 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Dorota z kobietytomy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *