Jeśli chodzi o ryby, to jestem trochę monotonna, bo albo dorsz albo łosoś najczęściej pojawia się w mojej kuchnia. Obie ryby są smaczne i można je przygotować na wiele sposobów, staram się poszukiwać ciągle nowych pomysłów. Podobne danie jadłam kiedyś w restauracji, tylko z owocami morza. A ja dzisiaj zapraszam na łososia w sosie beszamelowym z odrobiną żółtego sera. To proste danie, nie wymaga dużo pracy, pasuje na kolację lub przystawkę. Można jeszcze podać kawałek świeżego chleba do wycierania sosu z talerza, ja bardzo lubię tak robić. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
500 gr filetu z łososia bez skóry
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki zimnego mleka
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
60 gr startego parmezanu lub podobnego sera
Do dekoracji: posiekana kolendra lub natka pietruszki
Przygotowujemy beszamel. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dokładnie osuszonego ręcznikiem papierowym łososia kroimy w około 2 cm kostkę, dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy resztą sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na około 5 minut, posypujemy dużą ilością natki lub kolendry i podajemy, smacznego 🙂
Bardzo lubię ryby morskie , za słodkowodnymi nie przepadam. Takiego łososia chętnie bym skosztowała. Zapisuje do wypróbowania.
Bardzo mi miło )
M
Ja również często przygotowuję łososia, ale ostatnio u nas trudno go kupić
Robię coś podobnego, beszamel jest pyszny☺
Tak jest, pozdrawiam 🙂
M
ciekawy sposób na łososia 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Świetne danie – szybko i pysznie 🙂
Tak jest, pozdrawiam 🙂
M
Fajny pomysł – a dodatkowo sos beszamelowy robi cudne smaki! Zdecydowanie do wypróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Łososia bardzo lubię, ale pod beszamelem nigdy jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł:)
Gorąco polecam 🙂
M
Doskonałe połączenie! Rybka i beszamel – bomba i niebo dla podniebienia 🙂
Też tak myślę 🙂
M
Uwielbiam takie pyszności!
Połączenie idealne 🙂
Bardzo lubię łososia w takim wydaniu 🙂 jest pysznie 🙂
Zgadza się 🙂
M
U mnie dość podobnie, jeśli chodzi o wybór ryb. Ostatnio robiłam zapiekankę makaronową z łososiem – pycha!
Super, to musiało być pyszne 🙂
M
Kocham ryby♥
Jeju to musi być pyszne <3
Warto się skusić 🙂
M
Bardzo lubię łososia, ale jeszcze nigdy sama nie zrobiłam beszamelu 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
zapowiada się mega smakowicie 🙂
Też uwielbiam łososia 😉
pyszne danie
Pyszna propozycja 🙂
Mniami, zapisuję do wypróbowania
Super, bardzo się cieszę 🙂
M