LEKKI KREM Z PAPAI

przez | 28 sierpnia 2019


Zauważyłam, że papaja jest bardzo popularna w Meksyku, można ją kupić prawie w każdym sklepie. Nie jest bardzo słodka i ma piękny pomarańczowy kolor. Mnie bardzo smakuje, zarówno bez dodatków, jak też w postaci sałatki owocowej, albo deseru. Taki lekki krem z papai świetnie smakuje, orzeźwia i pasuje idealnie na upały. Podobny deser przygotowywałam z moreli, trochę przypomina lekki mus albo piankę. Łatwy i bardzo smaczny, można go udekorować owocami lub bitą śmietaną, ale bez dodatków też jest bardzo fajny, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(3 – 4 porcje)
1/2 papai (o wadze około 700 gr)
sok z 1/2 cytryny
125 gr mascarpone
40 gr drobnego cukru (u mnie brzozowy)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
Papaję bez pestek i skóry kroimy na kawałki, miksujemy z sokiem, cukrem i rozpuszczoną żelatyną na gładką masę, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze raz do połączenia składników. Przekładamy do szklanych naczyń i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować, smacznego 🙂

33 komentarze do „LEKKI KREM Z PAPAI

  1. Dorota

    Bardzo lubię papaję. I gdy mam okazję , to się nią zajadam. Zwykle podczas zagranicznych wyjazdów. Dwa razy kupiłam w jednym z marketów w moim mieście i, niestety, papaja smakuje zupełnie inaczej.
    Twój krem wygląda wspaniale:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      To prawda, świeża dojrzała papaja smakuje świetnie 🙂 długa podróż nie zawsze służy owocom i warzywom 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Ayuna

    Wygląda uroczo! Świetnie sprawdziłby się przy wizycie gości 🙂 Aż jestem ciekawa smaku, muszę koniecznie coś takiego przygotować 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz

Skomentuj HELA ADAMCZYK Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *