SZARLOTKA Z RABARBAREM


Szarlotkę piekę najczęściej jesienią, jak tylko pojawiają się antonówki lub szare renety. A dzisiaj to jest wersja bardziej wiosenna, bo z dodatkiem rabarbaru. Bardzo lubię ciasta rabarbarowe i tutaj rabarbar też się sprawdził w 100 %. To jedna z lepszych szarlotek, jakie upiekłam, po prostu prawdziwa petarda, krucha, kwaskowa, z kruszonką na wierzchu, na pewno będzie na stałe gościć na moim stole, spróbujcie koniecznie 🙂

Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 23 cm)
300 gr mąki orkiszowej tortowej lub pszennej
szczypta soli
200 gr masła
1 żółtko
50 gr cukru brzozowego lub brązowego
1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
(nadzienie)
6 – 7 łodyg rabarbaru (ok. 500 gr)
2 kwaśne jabłka (ok. 400 gr)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 – 5 łyżek cukru brzozowego lub trzcinowego

2 łyżki bułki tartej

Masło wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Mąkę przesiewamy do malaksera, dodajemy sól, cukier i masło starte na tarce o dużych oczkach, miksujemy do pojawienia się pierwszych grudek, dodajemy żółtko i zimną śmietanę, miksujemy do połączenia składników w ciasto. Na podsypany mąką papier do pieczenia wykładamy ciasto, spłaszczamy wałkiem posypanym mąką i wałkujemy podsypując odrobiną mąki na grubość 5 mm. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smakujemy masłem. Przenosimy delikatnie ciasto do formy papierem do góry, wkładamy do formy, odklejamy papier, układamy ciasto, tak aby przylegało do dna i boków, odkrawamy boki ciasta na wysokości około 4 cm (jeśli trzeba zaklejamy pęknięcia), spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe po odcięciu brzegów kawałki ciasta formujemy z kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Łodygi rabarbaru myjemy i osuszamy, odcinamy końcówki i resztę kroimy na kawałki 5 mm. Jabłka obieramy i kroimy w kawałki trochę większe niż kawałki rabarbaru. Wkładamy je do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier, mieszamy sylikonową szpatułką, żeby mąka i cukier pokryły owoce. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dno posypujemy bułką tartą, wykładamy nadzienie, lekko dociskamy, wyrównujemy powierzchnię. Na nadzienie ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dolną półkę) i pieczemy przez około 50 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i dopiero odpinamy obręcz, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “SZARLOTKA Z RABARBAREM”

  1. W życiu bym nie pomyślała, żeby do szarlotki dołożyć rabarbar… to musi smakować obłędnie. Zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

Pozostaw odpowiedź madlene17 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.