ZUPA CYGAŃSKA


Ta zupa jest prosta, smaczna, pożywna i gotowa w pół godziny. Przepis znalazłam w jakiejś starej książce kucharskiej, gdy szukałam pomysłu na zimową zupę. Trochę zmodyfikowałam oryginalną wersję i wyszła bardzo smaczna, pożywna i jednocześnie prosta zupa. Świetnie pasuje na chłodną pogodę, a duża porcja może właściwie zastąpić cały obiad. U mnie nie jest bardzo pikantna, ale jeśli wolicie ostrzejsze smaki, to dodajcie papryczkę chili lub ostrą paprykę w proszku. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 cebula drobno pokrojona
1 papryka czerwona drobno pokrojona
1 łyżka oleju
100 gr wędzonego boczku
150 gr podsuszanej kiełbasy
4 ziemniaki pokrojone w małą kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojony w małą kostkę boczek i kiełbasę, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy cebulę i paprykę, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy litr wody, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy pomidory, gotujemy przez 5 minut doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorąco z odrobiną natki pietruszki. Smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “ZUPA CYGAŃSKA”

  1. Kiedy za oknem zimno, plucha i smog, nic nie poprawia humoru bardziej niż taka rozgrzewająca zupa…i jeszcze ten krótki czas gotowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.