LEKKIE PLACKI Z RICOTTY

przez | 23 stycznia 2019


Na śniadanie najczęściej jem owsiankę, ale od czasu do czasu lubię zacząć dzień od smacznych placków z jogurtem i owocami. Tym razem to lekkie i puszyste placki we włoskim stylu podane z dodatkiem serka ricotta. Niezbyt słodkie, z nutką wanilii, świetnie smakują na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
250 gr serka ricotta
2 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
120 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

Olej do smażenia

Miksujemy wszystkie składniki, oprócz białka i 2 łyżek cukru pudru. Osobno ubijamy białko z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do zmiksowanych składników i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Patelnię teflonową smarujemy cienko olejem, nakładamy po łyżce masy na placek i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu z jogurtem naturalnym lub śmietaną i owocami. Smacznego 🙂

37 komentarzy do „LEKKIE PLACKI Z RICOTTY

  1. Agnieszka

    Robiłam kiedyś podobne – jednak przy mieszaniu składników nie używałam miksera tylko robiłam to ręcznie, łyżką i tylko do pomieszania składników – dzięki temu placuszki wyszły mega puszyste. Nie wiem dlaczego tak się stało, ale stosuję teraz ten patent i zawsze się sprawdza…
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Spróbuję bez miksera, chociaż myślę, że dodatek ubitej piany z białek powoduje, że są bardzo lekkie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj My Strawberry Fields Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *