Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W tym roku udało mi się pierwszy raz kupić matjasy holenderskie. To młode śledzie, które mają ciekawy, różowy kolor i delikatny smak. Nie są tanie, ale z okazji świąt można trochę zaszaleć. Sposób przygotowania zależy od naszych upodobań, można go zrobić na różne sposoby, albo po prostu tylko z cebulą, albo z innymi bardziej wykwintnymi dodatkami. Ja dodałam suszone pomidory, oliwki, trochę szalotki i oregano. Wyszedł śledź w śródziemnomorskim stylu, bardzo smaczny i niebanalny. Oczywiście możecie użyć też zwykłych śledzi, też będzie pysznie, gorąco polecam 🙂
Przepis:
4 filety śledziowe
1 średnia cebula szalotka
6 suszonych pomidorów w oleju
10 oliwek
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 łyżeczka oregano
pieprz
około pół szklanki oleju, np. lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
Śledzie płuczemy i moczymy w zimniej wodzie lub mleku przez około pół godziny (lub dłużej zależy od tego jak bardzo są słone). Osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowy, kroimy na 1,5 cm kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy na małe kawałki, oliwki w paski. Mieszamy olej z olejem, w którym były pomidory, dodajemy, ocet, oregano, pieprz, polewamy śledzie, delikatnie mieszamy, wkładamy do słoika (śledzie powinny być zanurzone w oleju), zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem przekładamy na talerz, smacznego 🙂
Bardzo bogate śledzie!
Smacznego.
mój tata ostatnio polubił tę wersję 🙂
Ja taka śledziowa jestem że nawet nie wiedziałam, że są ich różne rodzaje;) Fajne smakowe połączenie – lubię takie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Lubię śledzie, choć nie jadam ich często. Na wigilijną kolację od kilku lat przygotowuje je moja starsza córka. Wersja z suszonymi pomidorami (ale bez oliwek, których nie lubię) i ziołami jest bardzo ciekawa:)
Ja nie jestem amatorką śledzi, a tym bardziej oliwek, ale znam osoby, które byłyby zachwycone 😉
Nasz tato, czyli fan śledzi byłby zachwycony 🙂
Madziu świetny ten przepis na śledziki 🙂
Przepyszne śledziki, może na Sylwestra się skuszę!
Przepyszne śledziki 🙂 Bardzo podoba mi się to połączenie 🙂 Mniam 🙂
Takich śledzi jeszcze nie miałam okazji jeść. Fajny kolor, muszę ich poszukać gdzieś w sklepie 🙂
Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3
W takim wydaniu jeszcze nie jadłam 🙂 wyglądają ciekawie 🙂