DOMEK BABY JAGI/CHATKA PUCHATKA (CIASTO BEZ PIECZENIA)

przez | 17 grudnia 2018

To powrót do przeszłości, bo to ciasto było popularne w latach 80-tych ubiegłego wieku. Często pojawiało się na różnych imprezach i chociaż nie jest to tradycyjne ciasto świąteczne, to myślę, że nadaje się na Boże Narodzenie. Z wyglądu przypomina ośnieżoną chatkę, zagubioną gdzieś w gęstym lesie. Przygotowuje się bardzo prosto, wymaga tylko odrobiny zręczności, można je zrobić wspólnie z dziećmi, które chętnie pomogą. Ja dodaję do masy bardzo mało cukru, ale oczywiście możecie dodać według własnego gustu. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(ciasto)
500 gr twarogu sernikowego (z wiaderka)
100 gr bardzo miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
30 herbatników “petitki”
3 łyżki dżemu (raczej kwaśnego)
(polewa)
100 gr gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki w temperaturze pokojowej (30 %)

wiórki kokosowe do posypania

Masło, twaróg i cukier miksujemy na gładką masę. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, miksujemy. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy 15 herbatników w rzędach (3 x 5). Smarujemy masą serową z kakao, robimy to delikatnie, żeby herbatniki się nie rozsunęły. Układamy drugą warstwę herbatników, smarujemy pozostałą, jasną masą serową, na środku układamy pasek z dżemu. Przytrzymując za folię, unosimy skrajne herbatniki do góry, żeby złożyć domek w trójkąt, dociskamy folię, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wyjmujemy ciasto z folii na talerz, smarujemy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „DOMEK BABY JAGI/CHATKA PUCHATKA (CIASTO BEZ PIECZENIA)

Skomentuj Pati Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *