SAŁATKA Z BURACZKAMI, ŁOSOSIEM I FETĄ

przez | 5 listopada 2018

Ta sałatka świetnie smakuje, ale przede wszystkim pięknie wygląda. Lubię, gdy jedzenie zachęca do spróbowania, jest kolorowe i ładnie podane. Oprócz plasterków buraka, wędzonego łososia i pokruszonego ser feta, sałatka zawiera też rukolę, ogórka małosolnego, a całość komponuje się z sosem winegret. To prosta, a jednocześnie niebanalna propozycja na kolację, lub przystawkę. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba, gorąco polecam 🙂

Przepis:
100 gr rukoli
1 mały burak gotowany lub pieczony
100 gr łososia wędzonego na zimno w cienkich plastrach
1 średni ogórek małosolny
50 gr sera feta
(sos)
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
szczypta soli i pieprzu

Na dużym talerzu rozkładamy sałatę bliżej brzegu, pozostawiają pusty środek. Burak kroimy w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu tarki do szatkowania. Plastry łososia zwijamy w formie różyczek. Na sałacie układamy łososia i plasterki buraka też lekko zwinięte w ruloniki. Ogórek kroimy na plasterki, które układamy przy brzegu talerza. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Składniki sosu umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mieszamy energicznie potrząsając, skrapiamy sałatkę i podajemy. Smacznego 🙂

29 komentarzy do „SAŁATKA Z BURACZKAMI, ŁOSOSIEM I FETĄ

  1. Dorota

    Jedyną wędzoną rybą, którą bardzo lubię jest łosoś wędzony na zimno. Uwielbiam wszystko z jego dodatkiem. Sałatka musi wspaniale smakować:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Najlepiej coś kwaskowatego, może być ogórek kiszony, marynowane pieczarki lub marynowana papryka 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *