To mój debiut, jeśli chodzi o wykorzystanie piwa do gulaszu. Muszę powiedzieć, że to był bardzo dobry pomysł, piwo dodało ciekawy lekko cierpki posmak, a suszone śliwki odrobinę słodyczy. Gulasz jest bardzo aromatyczny dzięki kminkowi, tymiankowi, czosnkowi i papryce. To fajne, pożywne i smaczne danie, które najlepiej smakuje odgrzane drugiego dnia. Świetnie sprawdzi się przy pierwszych chłodach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
około 1 kg mięsa wieprzowego (np. polędwiczka lub łopatka)
1 duża cebula
2 łyżki oleju
100 gr suszonych lub wędzonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki piwa
1/2 – 1 szklanki bulionu
sól i pieprz
Mięso bez błon i ścięgien kroimy na kawałki, jak na gulasz (2 – 3 cm). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, podobnie czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kawałki mięsa na brązowo. Dodajemy cebulę, czosnek, kminek, tymianek, mąkę, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty. Wlewamy piwo i bulion, tak aby przykryły mięso, dodajemy paprykę oraz śliwki pokrojone na paseczki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut, w połowie mieszając (jeśli używamy łopatki to o 10 minut dłużej). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby gulasz był bardziej gęsty, to jeszcze gotujemy bez pokrywki przez około 5 minut. Najlepiej następnego dnia gotować gulasz na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając. Smacznego 🙂
Taki gulasz zjadłabym i na pewno prosiła o dokładkę 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wow, super przepis! Gulasz musi być pyszny:)
Tak, polecam serdecznie 🙂
M
nie ma to jak gulasz w jesienny dzień 🙂
Tak, sprawdza się w czasie jesiennych chłodów 🙂
M
Zdecydowanie nie dla mnie 😉
Doskonały na chłodniejsze dni:)
Zgadza się 🙂
M
Ale mi narobiłaś smaka! Lubię połączenie suszonych śliwek z mięsem, więc coś mi mówi, że to będzie pycha!
Tak, to połączenie też jest jednym z moich ulubionych 🙂
M
Moja mama kiedyś robiła kurczaka na piwie 🙂
Brzmi ciekawie 🙂
M
Mniam! Mogę wpaść do Ciebie na obiad?
No pewnie 🙂
M
Na taki jesienny obiad – jak znalazł. A jakiego użyłaś piwa?
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Użyłam Pilznera, bo jest dosyć wyrazisty w smaku 🙂
M
o rany ale pyszności
Mięso jest na pewno kruche na piwie 🙂
Tak, bardzo smaczne 🙂
M
Narobiłaś mi smaku na taki gulasz, myślę, że smakuje rewelacyjnie!
Tak, gorąco polecam 🙂
M
Przygotowuję podobny tylko bez śliwek i mogę poświadczyć że smakuje świetnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Staram się nie jeść mięsa, ale pozostała część mojej rodziny byłaby zachwycona 🙂
Debiut na pewno był udany 🙂