GULASZ NA PIWIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

przez | 7 listopada 2018

To mój debiut, jeśli chodzi o wykorzystanie piwa do gulaszu. Muszę powiedzieć, że to był bardzo dobry pomysł, piwo dodało ciekawy lekko cierpki posmak, a suszone śliwki odrobinę słodyczy. Gulasz jest bardzo aromatyczny dzięki kminkowi, tymiankowi, czosnkowi i papryce. To fajne, pożywne i smaczne danie, które najlepiej smakuje odgrzane drugiego dnia. Świetnie sprawdzi się przy pierwszych chłodach. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
około 1 kg mięsa wieprzowego (np. polędwiczka lub łopatka)
1 duża cebula
2 łyżki oleju
100 gr suszonych lub wędzonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki piwa
1/2 – 1 szklanki bulionu
sól i pieprz

Mięso bez błon i ścięgien kroimy na kawałki, jak na gulasz (2 – 3 cm). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, podobnie czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kawałki mięsa na brązowo. Dodajemy cebulę, czosnek, kminek, tymianek, mąkę, mieszamy i smażymy przez około 2 minuty. Wlewamy piwo i bulion, tak aby przykryły mięso, dodajemy paprykę oraz śliwki pokrojone na paseczki, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut, w połowie mieszając (jeśli używamy łopatki to o 10 minut dłużej). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby gulasz był bardziej gęsty, to jeszcze gotujemy bez pokrywki przez około 5 minut. Najlepiej następnego dnia gotować gulasz na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając. Smacznego 🙂

25 komentarzy do „GULASZ NA PIWIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *