DOMOWE LODY NA PATYKU (3-SMAKOWE)

przez | 2 września 2018


Niestety nadszedł koniec wakacji, żeby umilić sobie ten trudny moment proponuję domowe lody na patyku. Lody w lecie, to jeden z najpopularniejszych deserów. Można je też przygotować w domu, co nie wymaga dużego wysiłku. Często przygotowuję lody z zamrożonego banana i owoców, czyli wersję uproszczoną, ale tym razem to lody ze śmietanki i serka mascarpone. Dzięki temu mają kremową konsystencję i bardziej klasyczny smak. Dodałam też maliny i morele, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców. W efekcie powstały lody 3-smakowe. Na trwającą jeszcze letnią pogodę pasują idealnie, polecam gorąco 🙂

Przepis:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 gr serka mascarpone
50 gr cukru pudru

125 gr malin
125 gr moreli bez pestek

opcjonalnie kolorowe posypki

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, ale nie całkiem sztywno, bo lody będą twarde. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Otrzymaną masę dzielimy na trzy części: do jednej części dodajemy zmiksowane maliny i miksujemy delikatnie do połączenia składników, do drugiej części dodajemy zmiksowane morele i miksujemy do połączenia składników, a trzecią część pozostawiamy śmietankową. Jeśli używamy posypek, to na dno foremek do lodów na patyku, wsypujemy trochę posypki, następnie wkładamy dociskając warstwę każdego smaku. Zamykamy foremki i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Lody Wyjmujemy na 20 minut przed podaniem. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „DOMOWE LODY NA PATYKU (3-SMAKOWE)

  1. Dorota

    Nie przepadam za “sklepowymi” lodami, ale te domowe bardzo lubię. Podczas tegorocznych wakacji robiłam je kilkanaście razy. Były i sorbetowe, i śmietankowe, i z serkiem mascarpone – w towarzystwie najróżniejszych owoców.

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Pyszne, bo domowe. Właśnie sobie myślałam, że warto mieć takie foremki, bo bardzo ułatwiają zrobienie lodów 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Candy Pandas Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *