Domowe pieczywo, świeże i pachnące to coś co zawsze pysznie smakuje. Niestety nie zawsze mamy czas, żeby sobie pozwolić na takie wypieki. Na szczęście możemy przygotować te proste i ekspresowe bułeczki, nawet gdy jesteśmy zabiegani. Ostatnio staram się ograniczać zwykłą pszenną mąkę, dlatego bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, którą szczerze polecam. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu je upiec. U mnie zajęło to 35 minut. Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, mocno wyrastają i są bardzo smaczne, szczególnie na śniadanie. Warto spróbować 🙂
Przepis:
400 gr mąki orkiszowe (typ 650 lub 450)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
10 gr suchych drożdży
240 ml letniej wody
sezam do posypania (opcjonalnie)
Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) przez około 7 – 8 minut. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwilżoną dłonią spłaszczamy bułeczki, opcjonalnie posypujemy wierzch sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Wyjmujemy i gotowe, smacznego 🙂
Idealne na pyszne śniadanko 🙂
zjadłabym takie bułeczki z dżemem i twarogiem 🙂
Na śniadanie idealne 🙂
M
Bułeczki smakowicie wyglądają 🙂 Z mąki orkiszowej są bardzo smaczne.
Dziękuję, też bardzo lubię orkiszowe 🙂
M
Pysznie wyglądają. Muszę kiedyś takie upiec:)
Pięknie wyrosły i zostały pięknie upieczone 🙂
Pyszne bułeczki w towarzystwie ślicznego kubeczka 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Z chęcią wypróbujemy ten przepis w weekend 🙂
Pozdrawiamy!
Super, życzę smacznego 🙂
M
Czekaj czekaj, to znaczy że nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, tylko wrzucamy do zimnego piekarnika przygotowane z ciasta bułeczki, dobrze rozumiem?
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Właśnie tak bez czekania na wyrośnięcie ciasta 🙂
M
Takie bułeczki są wprost idealne na śniadanko 🙂 Pycha 🙂
Pyszne bułeczki 🙂 Idealne na śniadanie <3
ślicznie wyglądają te bułeczki
Bardzo dziękuję 🙂
M
Kocham piec bułeczki, świetna propozycja ☺
Dziękuję i polecam 🙂
M
mmmmm takie ciepłe bułeczki własnej roboty <3 <3 <3
Takie domowe najlepsze 🙂
M
Domowe bułeczki są najlepsze!
Też tak uważam 🙂
M
Piękne bułeczki. Takie domowe nie mają sobie równych 🙂
Dokładnie tak 🙂
M
Pięknie wyrośnięte! Idealne na śniadanie <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają świetnie 🙂
fajny przepis 🙂
podobają mi się takie bułeczki
Nikt nie pogardzi taką domową świeżą bułą <3
Można ze zwykłych drożdży?Jeśli tak to jaka ilość?
Tak można użyć świeżych drożdży w ilości 20 gr, tylko trzeba zrobić zaczyn co zajmie około 10 minut dodatkowo 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Bułeczki wyszły bardzo zbite.Piekę chleby orkiszowe i są pyszne, nie wiem dlaczego bułki wyszły twarde….
Bardzo mi przykro, może to kwestia piekarnika, ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, aby w trakcie nagrzewania miało czas na wyrastanie, może piekarnik bardzo szybko się nagrzewa i ciasto nie zdążyło wyrosnąć. Pozdrawiam serdecznie 🙂
m