WIELKANOCNA BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

przez | 14 kwietnia 2017

wielkanoc 006
Życzę wszystkim bardzo radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych 🙂
W moim domu święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez wielkanocnej babki drożdżowej. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi miękkie, pulchne i długo zachowuje świeżość. W tym roku dodatki do ciasta to żurawina i kawałki białej czekolady zatopione w pysznym cieście. Babka świąteczna powinna być elegancka, ale zamiast lukrem, moja babka jest udekorowana polewą z białej czekolady i korową posypką. Taka babka świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(ciasto na formę z kominem o średnicy 23 cm)
370 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
70 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 gramów cukru
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
50 gramów czekolady, pokruszonej na kawałeczki
50 gramów suszonej żurawiny
(polewa)
50 gramów czekolady
1 łyżeczka masła

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże z mlekiem, cukier, roztrzepane jajka i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Dodajemy czekoladę i żurawinę, delikatnie staramy się wmieszać je w ciasto. Dłońmi formujemy gruby wałek. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy cienko mąką. Do formy przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto odkrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy z pieca i czekamy aż ostygnie. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, żeby wystygła, polewamy ciasto, wierzch dekorujemy żurawiną i kolorową posypką. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „WIELKANOCNA BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

  1. ~Królowa Karo

    Po dwóch dniach objadania się już nawet babka z czekoladą nie jest w stanie zrobić na mnie wrażenia. Ale z żurawiną jeszcze nie próbowałam, więc pewnie jak minie świąteczne przejedzenie, zrobię do niej przymiarkę 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Po świętach przyda się trochę odpoczynku, ale później mam nadzieję, że się skusisz na babkę 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *