RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I CUKINIĄ

przez | 4 kwietnia 2017

zapiekanka 1
Ciągle mam w planach jedzenie większej ilości ryb i dlatego szukam ciekawych pomysłów na dania rybne. Czasami wystarczy smaczna rybka w tradycyjnej postaci, czyli smażona z patelni. Jednak tym razem wzbogaciłam apetyczną soczystą rybę dodatkiem pieczarek i cukinii i zapiekłam w prostym sosie śmietanowo-serowym. W efekcie wyszła fajna zapiekanka, którą możemy podać, jako samodzielne danie np. ze świeżą bagietką przydatną do wyjadania sosu, albo jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Świetnie smakuje, polecam gorąco 🙂

Przepis:
700 – 800 gramów filetów, np. z dorsza
250 gramów pieczarek
1 średnia cukinia
1 szklanka śmietany
125 gramów tartego żółtego sera
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
koperek do dekoracji

Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu mieszamy mąkę z łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, rybę obtaczamy w mące i smażymy krótko z obu stron. Pieczarki szybko płuczemy zimną wodą, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżki masła, dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy mieszając na dużym ogniu, żeby odparować wodę przez około 3 minuty. Dodajemy tymianek, smażymy dalej, aż brzegi mocno się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy z ognia. Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Z sera odkładamy 2 – 3 łyżki, resztę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, na nich rozkładamy masę śmietanowo-serową, następnie układamy plasterki cukinii, tak żeby na siebie zachodziły, następnie pieczarkami, całość posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego 🙂

25 komentarzy do „RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI I CUKINIĄ

  1. ~Marcepanowy Kącik

    Tak pięknie i estetycznie poukładałaś składniki na półmisku, że żal ruszać 🙂
    Smacznie wygląda i z chęcią zjadła bym 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Uwielbiam pyszną rybkę! Ostatnio nawet za mną chodzi 🙂 Super! Mniam! Pyszności 🙂 Z chęcią bym dziś zjadła taką na obiad.
    Pozdrowionka cieplutkie! 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Agnieszka

    Jakbym czytała siebie. Też wiecznie mówię, że muszę ryby częściej robić. Bo je uwielbiam. I na mówieniu się kończy 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *