MAKARON Z KARCZOCHAMI, PORAMI I FASOLĄ

przez | 2 stycznia 2016

Na początek roku proponuję lekki, pożywny i zdrowy makaron z warzywami. Bardzo delikatne, a jednocześnie sycące danie na obiad lub kolację. Po okresie świąteczno-noworocznym pomoże odpocząć naszemu układowi pokarmowemu. Warzywa mają subtelny smak i świetnie się komponują w całość. Przepis inspirowany daniem polecanym przez Jamie Olivera i najlepiej smakuje, jak radzi autor, gdy użyjemy makaronu razowego.

Przepis:
300 gramów makaronu razowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 marchew pokrojona w paski
2 pory pokrojone w paski
1 puszka białej fasoli
1 puszka karczochów
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
3 listki laurowe
sól i pieprz
Do posypania tarty parmezan, natka pietruszki

W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, marchew, pory i listki laurowe. Mieszamy i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy 3 łyżki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i odsączone karczochy pokrojone na ćwiartki. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywami i dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron wkładamy do warzyw i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu posypany startym serem i natką pietruszki. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „MAKARON Z KARCZOCHAMI, PORAMI I FASOLĄ

  1. ~Agnieszka Wieczorek

    Pyszny pomysł na lekki obiad. Ja od świąt raczę się ziółkami na żołądek, bo tyle tych smażonych i pieczonych potraw było, że trzeba pomóc organizmowi :)))

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      U mnie przez kilka dni było dietetycznie, ale w taki mróz przyda się coś konkretniejszego 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz

Skomentuj ~Okiem i Dłońmi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *