CZERWONA KAPUSTA Z MIODEM I RODZYNKAMI

przez | 12 listopada 2015

Sezon lokalnych świeżych owoców i warzyw powoli dobiega końca. Coraz częściej na moim stole zaczną pojawiać się warzywa, które dobrze znoszą dłuższe przechowywanie, przede wszystkim buraki i różne odmiany kapusty. Zasmażana czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą to jedno z klasyków naszej kuchni. Tym razem przygotowałam trochę inną wersję, bardzo lekką, bo bez mąki, a jednocześnie pięknie pachnącą i aromatyczną dzięki dodatkowi, cynamonu i goździków. W smaku z jednej strony słodką od miodu i rodzynek, z drugiej lekko pikantną z uwagi na ocet balsamiczny i pieprz. Lubię, gdy kapusta pozostaje jędrna, więc jej podgotowanie ograniczyłam do kilku minut. Kapusta świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonego mięsa, szczególnie do kaczki lub gęsi.

Przepis:
1 mała główka czerwonej kapusty
5 łyżek rodzynek
5 łyżek miodu
1/2 szklanki octu balsamicznego
duża szczypta cynamonu
duża szczypta mielonych goździków
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Poszatkowaną kapustę wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy około 3 – 4 minuty, odcedzamy. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy kapustę, rodzynki, cynamon, goździki, ocet i miód, mieszamy. Podsmażamy, mieszając przez 5 – 7 minut. Doprawiamy solą i sporą ilością pierzu. Podajemy na ciepło, np. z pieczonym mięsem. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „CZERWONA KAPUSTA Z MIODEM I RODZYNKAMI

Skomentuj ~Słodkie okruszki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *