KOTLECIKI RYBNE ZE SŁONECZNIKIEM

przez | 30 sierpnia 2014

Zestawienie ryby ze słonecznikiem jest niebanalne i bardzo smaczne. Kotleciki przypadną do gustu nawet tym, którzy nie są fanami ryb. Dzięki dodatkowi nasion słonecznika możemy zminimalizować ilość bułki tartej, co daje w efekcie pulchniutkie kotleciki z chrupiącymi miejscami kawałeczkami słonecznika. Z sosem greckim po prostu palce lizać 🙂

Przepis:
60 dag filetu z dorsza
pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki nasion słonecznika
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej

Filety kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Miksujemy rybę, pietruszkę i nasiona słonecznika.Dodajemy cebulę, jajka, sok z cytryny, bułkę tartą i przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy dłońmi kotleciki, opruszamy delikatnie bułką tartą i smażymy na średnim ogniu 5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej. Podajemy z sosem greckim (tzadziki).

0 myśli nt. „KOTLECIKI RYBNE ZE SŁONECZNIKIEM

    1. makellba Autor wpisu

      Witaj Madziu,
      Dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że kotleciki będą smakować. Pozdrawiam,

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.