TOSTY Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

przez | 27 września 2018

Na śniadanie najczęściej jem owsiankę z różnymi dodatkami. Jednak od czasu do czasu kusi mnie coś innego, szczególnie w czasie weekendu. To może mniej zdrowa propozycja, niż owsianka, ale bardzo smaczna. Chrupiące tosty, ze środkiem wypełnionym jajkami sadzonymi, posypane szczypiorkiem. Wycięte z chleba środki też pieczemy. Możemy też dodać np. pomidory, cebulę, żółty ser, zioła. Proste i energetyczne śniadanie, fajnie smakuje, gdy nie musimy się spieszyć, gorąco polecam 🙂

Przepis:
2 kromki chleba (o grubości 1 – 1,3 cm)
2 małe jajka
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Dodatki: szczypiorek, pomidory

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na środku kromek chleba wycinamy małą szklanką kółka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, układamy chleb, podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty z jednej strony, odwracamy na drugą stronę, w pusty środek kromki wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem, przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 3 – 5 minut, w zależności od tego, jak mocno ścięte lubimy żółtko. Wyjmujemy, przekładamy na talerz posypujemy szczepiorkiem i podajemy. Smacznego 🙂

21 komentarzy do „TOSTY Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

Skomentuj Lena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *