GULASZ Z POLĘDWICZKI Z DYNIĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

przez | 30 września 2018


Po wizycie na farmie dyni, mam zapas różnych dyń i będę się starała je jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj dynia to dodatek do pysznego dania jednogarnkowego. Delikatna polędwiczka, wędzone śliwki pachnące dymem, lekko pikantny sos dyniowy i małe fasolki. To fajne, pożywne i aromatyczne danie w kolorach jesieni. Świetnie sprawdzi się przy pierwszych chłodach. Najlepiej smakuje odgrzany drugiego dnia. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor, gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kg dyni
2 średnie cebule
1 puszka drobnej fasolki
7 – 8 wędzonych śliwek
2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Mięso kroimy na kawałki, jak na gulasz (2 – 3 cm). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Obieramy dynię, usuwamy miąższ i kroimy na kawałki (1 – 2 cm). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kawałki mięsa na brązowo. Dodajemy cebulę, koncentrat pomidorowy, imbir, kmin, kurkumę i oba rodzaje papryki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy dynię oraz śliwki pokrojone na pół, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut. W tym czasie kawałki dyni zaczną się rozpadać i utworzą pyszny sos. Dokładamy odsączoną fasolkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 2 – 3 minuty, nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

23 komentarze do „GULASZ Z POLĘDWICZKI Z DYNIĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

  1. Dorota

    Po raz pierwszy od wielu lat dynie w moim ogrodzie zastrajkowały i nie chciały rosnąć. Brak opadów sprawił, że są karłowate.
    Bardzo lubię zupę dyniową, choć nie mogę przesadzać z jej spożywaniem, bo dynia ma wysoki indeks glikemiczny. Ale mimo to gulaszu bardzo chętnie spróbowałabym:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Niestety dynia ma wysoki indeks glikemiczny, ale czasami można troszkę sobie pozwolić 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Dynia i suszone śliwki – takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Czas spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  3. Kuchcik gotuje

    Świetne danie 🙂 Dynia to zdrowe i bardzo smaczne warzywo, które zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszych stołach. Imbir świetnie podkreśla smak dyni. Muszę wypróbować, jak smakuje dynia ze śliwkami, gdyż nie znam tego połączenia 🙂

    Odpowiedz
  4. Malwina

    Jesiennie już u Ciebie. I super, bo dynia jest przepysznym warzywem. Fajne danie na chłodniejsze dni. A tej wizyty zazdroszczę 🙂 Pewnie wróciłaś z wieloma pięknymi okazami.

    Odpowiedz

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *