GALARETKA Z BITĄ ŚMIETANĄ, OWOCAMI I JABŁKOWYMI RÓŻYCZKAM

przez | 12 września 2018


Pogoda nas rozpieszcza, za oknem nadal dużo słońca i ciepła. Pragnąc zatrzymać lato też w kuchni powracam do typowo letniego deseru, czyli galaretki z bitą śmietaną i owocami. To prosty deser, ale bardzo smaczny i apetyczny. Dodatkową atrakcją wzbogacająco smak i ładny efekt są różyczki z jabłek. Na początku myślałam, że będą trudne do zrobienia, ale okazało się, że wcale tak nie jest i nawet ja sobie poradziłam, chociaż nie jestem obdarzona dużymi zdolnościami manualnymi. Warto się skusić, gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 galaretka owocowa (na 500 ml wody)
1 szklanka bitej śmietany
sezonowe owoce
(róże)
1 twarde, czerwone jabłko
1 szklanka letniej wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlewamy do czterech szklanych naczyń, dodajemy sezonowe owoce, wstawiamy do lodówki. Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, każdą część kroimy na cienkie plasterki o grubości 1 – 2 mm. Wkładamy do rondelka z wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i czekamy 1 minutę, wyjmujemy jeden plasterek jabłka, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco miękki i giętki. Jeśli tak, to odcedzamy kawałki jabłek, jeśli się łamie, to czekamy jeszcze minutę, odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Na galaretki rozkładamy bitą śmietanę, łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Na jedną różę układamy obok siebie cztery plasterki jabłka, tak aby na siebie trochę zachodziły, na nich układamy dwa plasterki jabłka i na środku jeden plasterek, zwijamy delikatnie do środka tworząc różę. Na każdym deserze umieszczamy jedną różę lekko dociskając do bitej śmietany. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „GALARETKA Z BITĄ ŚMIETANĄ, OWOCAMI I JABŁKOWYMI RÓŻYCZKAM

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *